Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
guitarist-stage-background-soft-blur-concept_34200-251

CREDIDAM continuă demersurile pentru includerea artiștilor interpreți în schemele de ajutor de stat

În contextul situației dramatice în care artiștii independenți din România continuă să se afle în urma restricțiilor și limitărilor impuse de criza COVID-19, CREDIDAM continuă demersurile pentru includerea artiștilor, lucrătorilor culturali și a PFA-urilor ca beneficiari direcți ai schemei de ajutor de stat.

În acest sens, pe 08.02.2021, reprezentanții CREDIDAM au înaintat către Guvernul României și Ministerul Culturii:

1. Propunerea de retragere a Proiectului de Ordonanță de Urgență privind instituirea unor scheme de ajutor de stat și de minimis pentru relansarea sectorului cultural și înlocuirea cu o Schemă de Compensare a pierderilor din anul 2020 din domeniul cultural. Vezi propunerea aici.

2. Memoriul cu privire la situația critică în care artiștii din România și întreg sectorul cultural se află de mai bine de un an. Vezi memoriul aici.

Astfel, CREDIDAM solicită Primului Ministru al Guvernului României și Ministerului Culturii următoarele:

  • Retragerea proiectului și reanalizarea acestuia, astfel încât textul ce urmează a fi publicat în M. Of. să nu excludă artiștii și toți colaboratorii implicați în realizarea actului artistic, de la orice fel de schemă de ajutor.
  • Înlocuirea Proiectului cu o SCHEMĂ DE COMPENSARE a pierderilor suferite de către artiștii independenți, tehnicienii, operatorii economici, ONG-urile etc. din domeniul cultural.
  • Deblocarea dialogului între instituțiile din subordinea Ministrului și CREDIDAM, astfel încât interesul artiștilor interpreți să primeze.
  • Organizarea unei dezbateri publice în săptămâna 15 – 19 februarie 2021 care să fie transmisă live online și în care toți cei implicați să poată prezenta public propunerile de modificare trimise până pe 8 februarie privind forma finală a unei Ordonanțe de Urgență pentru ajutorarea/compensarea pierderilor din anul 2020, din domeniul cultural.

Totodată, reprezentanții CREDIDAM au atras atenția asupra perspectivei iluzorii de a lua în considerare proiectele culturale pentru anul în curs și chiar pentru anul 2022 și au subliniat că prioritare rămân salvarea și conservarea, pe cât posibil, a cât mai multor valori culturale românești.

 

 

 

About Author

Connect with Me: