Remunerația Suplimentară Anuală


În atenția producătorilor de fonograme

Legea nr. 8/1996 republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevede la art. 103 condițiile, precum și modalitatea de calcul a remunerației suplimentare anuale (RSA) datorată artiștilor interpreți de către producătorii de fonograme.

Art. 103 – extras

 .. (5) În cazul în care contractul de cesiune prevede dreptul artistului interpret sau executant la o remuneraţie unică, acesta are dreptul de a primi de la producătorul de fonograme o remuneraţie suplimentară anuală pentru fiecare an întreg imediat următor celui de-al 50-lea an de la publicarea legală a fonogramei sau, în lipsa unei astfel de publicări, celui de-al 50-lea an de la comunicarea legală a acesteia către public.

(6) Dreptul de a obţine o remuneraţie anuală suplimentară nu poate face obiectul unei renunţări din partea artistului interpret sau executant.

(7) Suma totală pe care producătorul de fonograme trebuie să o aloce pentru plata remuneraţiei suplimentare anuale prevăzute la alin. (5) corespunde unui procent de 20% din veniturile pe care producătorul de fonograme le-a obţinut în cursul anului anterior celui pentru care se plăteşte remuneraţia, din reproducerea, distribuirea şi punerea la dispoziţie a fonogramelor respective, după cel de-al 50-lea an de la publicarea legală a fonogramei sau, în lipsa unei astfel de publicări, după cel de-al 50-lea an de la comunicarea legală a acesteia către public.

(8) Producătorii de fonograme trebuie să furnizeze, la cerere, artiştilor interpreţi sau executanţi care sunt îndreptăţiţi la plata remuneraţiei suplimentare anuale orice informaţie necesară pentru asigurarea plăţii respectivei remuneraţii.

(9) Dreptul de a obţine remuneraţia suplimentară anuală, astfel cum este prevăzut la alin. (5), este gestionat de organismele de gestiune colectivă.

(10) În cazul în care un artist interpret sau executant are dreptul la o remuneraţie plătită treptat, nici plăţile în avans, nici reducerile definite în contract nu se deduc din plăţile efectuate către artist după cel de-al 50-lea an de la publicarea legală a fonogramei sau, în lipsa unei astfel de publicări, după cel de-al 50-lea an de la comunicarea legală către public a acesteia.

 

CREDIDAM este desemnat colector al RSA datorate de producătorii de fonograme artiștilor interpreți sau executanți în baza deciziei ORDA nr. 32/2018.

Decizia nr. 32/2018 pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului privind desemnarea Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) drept colector al remuneraţiei suplimentare anuale datorate de producătorii de fonograme artiştilor interpreţi sau executanţi, în calitate de titulari de drepturi, şi repartizarea remuneraţiilor colectate către organismele de gestiune colectivă beneficiare (publicată în M.Of., Partea I nr. 253 din 22 martie 2018).

Pentru plata RSA nu se încheie licență.


Date de contact

Tel: 021/307.92.00 – Interior 112  |  Mobil: 0727.739.421 | Fax: 021/318.58.13

Email: florin.silaghi@credidam.ro

Persoane de contact: Florin SILAGHI


Mai multe despre RSA….

În anul 2011 (Directiva UE 2011/77/EU) Europa a decis extinderea termenului de protecție pentru fonograme/prestațiile artistice fixate pe fonograme de la 50 de ani la 70. În consecință, producătorii de fonograme beneficiază de 20 de ani în plus de protecție, iar artiștii care, potrivit contractului încheiat cu aceștia, primesc sume recurente (royalties), se pot baza pe aceste sume, pentru încă 20 de ani. Totuși, această situație nu ar fi aplicabilă artiștilor care au primit doar o sumă unică (plată unică) la momentul încheierii contractului.

Întrucât prelungirea termenului de protecție ar trebui să fie în beneficiul tuturor artiștilor, Directiva a obligat producătorii să transfere 20% din veniturile obținute din exploatarea acestor înregistrări (i.e. reproducere/distribuire/punere la dispoziție) după expirarea celor 50 de ani de la prima publicare legală a fonogramei/comunicare legală a acesteia către public, organismelor de gestiune colectivă care îi reprezintă pe artiști.