Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
ip day

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2017

UPDATE: Cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, Secretarul General ONU António Guiterres, aflat în vizită la sediul WIPO (Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale), a declarat că inovaţia reprezintă cheia depăşirii majorelor provocări cu care omenirea se confruntă azi. În acelaşi context, directorul General WIPO Francis Gurry a subliniat că Proprietatea Intelectuală este un element crucial al succesului în plan creativ. Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale a fost marcată prin organizarea a peste 450 de evenimente în circa 110 ţări din întreaga lume, bucurându-se de o remarcabilă reflectare pe Facebook şi Twitter.

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, cu focus pe o tematică extrem de actuală și de un real interes pentru modul în care creativitatea omului și inovația contribuie la edificarea unei lumi mai bune.

În 2000, statele membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenția de înființare a WIPO, ca zi dedicată recunoașterii contribuției pe care inventatorii și artiștii o au la dezvoltarea societăților de pe glob.

Anul aceasta, tema aleasă pentru manifestațiile dedicate zilei este “Inovarea – Îmbunătățirea vieții“. WIPO ne propune astfel, ca în 2017, să explorăm modul în care inovarea ne face viața mai sănătoasă, mai sigură și mai confortbilă, transformând problemele în progres.

De asemenea, se va analiza cu acest prilej modul în care “sistemul de proprietate intelectuală susține inovația prin atragerea de investiții, recompensarea creatorilor, încurajarea acestora de a-și dezvolta ideile și asigurarea faptului că noile lor cunoștințe sunt disponibile în mod liber, astfel încât inovatorii de mâine să se poată baza pe noua tehnologie actuală”, asa cum se arată pe site-ul WIPO.

“Rareori avem timp să reflectăm asupra multiplelor modalităţi în care inovarea duce la creşterea calităţii vieţii. Este însă suficient să facem doar o comparaţie între felul în care trăim astăzi şi felul în care se trăia acum 100 de ani. În ultimul secol am asistat la o extraordinară transformare a calităţii vieţii sub aspect material, graţie apariţiei a nenumărate tehnologii şi produse noi şi perfecţionate. Iar noile şi extraordinarele domenii tehnologice: realitatea virtuală, inteligenţa artificială, imprimantele 3D, cipurile neuromorfe, nanotehnologiile, robotica, sistemele de editare genomică CRISPR şi toate cele care vor urma, fac ca perspectiva progreselor viitoare să fie extrem de promiţătoare”, susține Directorul general al OMPI, Francis Gurry.

În România, asigurarea protecției proprietății intelectuale se realizează, în principal, prin două instituții de specialitate: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

 Surse: www.agerpres.ro si www.wipo.int

 

About Author

Connect with Me: