Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
imaginilie invizibilului

Vernisajul expoziţiei „Imaginile invizibilului” la Palatul Suţu

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită vineri, 18 mai 2018, începând cu ora 18.00, la vernisajul expoziţiei „Imaginile invizibilului”, ce va avea loc la Palatul Suţu. Parte din proiectul 3rd International Meeting for Byzantine Iconography 2018, ce reuneşte participanţi din Grecia, Italia şi România, expoziţia reprezintă o sinteză a particularităţilor canonului bizantin prezente în cele trei ţări. Icoanele au fost realizate de participanţi de toate vârstele, artişti şi persoane ce au ales profesii variate, dar uniţi în ideea de a căuta ceva dincolo de existenţa cotidiană.

Dimensiunile educaţionale ale acestui proiect sunt evidente în special dacă observăm felul în care aceste cursuri se adresează unor categorii de vârstă care nu sunt vizate în mod frecvent de educaţia muzeală. Majoritatea participanţilor sunt adulţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 77 de ani, dar şi copii de 7-12 ani. Cursurile seminariilor de iconografie din cele trei ţări au fost concepute în aşa fel încât să acopere atât tehnicile artistice şi procesul de pictare a unei icoane, cât şi suportul teoretic. De asemenea, proiectul a oferit cursanţilor oportunitatea unor schimburi culturale cu alte ţări, creând o perspectivă inedită. În calitate de profesor de iconografie în Kozani, Christina Mariaki a dorit să ofere studenţilor săi posibilitatea de a învăţa şi de a cunoaşte oameni cu interese similare care studiau şi ei acelaşi domeniu. Prin urmare, prima ediţie a evenimentului a facilitat schimbul cultural şi artistic între participanţii cursurilor din Grecia şi cei din Italia. Evenimentul fiind unul de succes, tendinţa firească de a organiza o a doua ediţie a inclus şi România în acest proiect interesant şi ambiţios. Iniţiat în 2016, acest proiect intercultural este în procesul de a crea o comunitate unită de aceeaşi pasiune pentru artă şi spiritualitate, formată din oameni care lucrează împreună pentru realizarea unui scop comun, dincolo de graniţe naţionale şi culturale.

Vernisajul va fi urmat în ziua de sâmbătă, 19 mai 2018, de un atelier teoretic şi practic ce va facilita schimbul de experienţă între participanţii din cele trei ţări. Atelierul susţinut de artistul şi teologul Christina Matiaki se va axa pe noţiunile introductive pentru pictarea unei icoane. Sculptorii italieni din asociaţia culturală ARte’s Nel cuore del legno vor discuta despre ideea de a realiza icoane sculptate în lemn. Participarea în cadrul atelierelor este liberă, pe bază de programare la adresa de email roxana.coman@muzeulbucurestiului.ro. (R.N.)

About Author

Connect with Me: