Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Afiș - Valea plângerii

Valea Plângerii – proiecţie de film şi discuţie

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită marţi, 17 aprilie, de la ora 19.00, la proiecţia filmului „Valea Plângerii”, realizat în 2013 de Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan şi Iulia Hossu.

Filmul documentează deportarea a peste 25 de mii de romi din România în lagărele din Transnistria, în anii 1942-1943, la ordinele regimului fascist. Supravieţuitorii vorbesc despre foamete, violenţă, moarte şi lupta continuă pentru a rămâne în viaţă. Filmul poartă spectatorul în locurile lagărelor de atunci, în Ucraina de astăzi, unde martori oculari localnici vorbesc despre suferinţele îndurate de romii deportaţi. Filmul îşi propune să aducă în conştiinţa publică o parte aproape uitată a Holocaustului şi să ofere spaţiu unui episod de istorie de multe ori ignorat, dar care ne priveşte pe toţi.

Proiecţia filmului va fi urmată de o discuţie publică despre strategii de educaţie anti-rasistă şi forme de reprezentare în artă a experienţelor de oprimare. La discuţie vor participa Roland Ibold (antropolog), Roxana Marin (profesoară de engleză şi activistă pentru drepturile romilor), David Schwartz (regizor) şi Andrei Şerban (actor).

Evenimentul face parte din „Ticun Olam” – program de teatru pentru dreptate socială, iniţiat de Teatrul Evreiesc de Stat şi coordonat de David Schwartz şi Andreea Vălean.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. (R.N.)

Afiș - Valea plângerii

About Author

Connect with Me: