Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Banner - Concurs Ticun Olam

Trei texte câştigătoare la concursul TICUN OLAM

Teatrul Evreiesc de Stat anunţă rezultatele primei ediţii a Concursului Naţional de Dramaturgie Contemporană Evreiască, desfăşurat în cadrul programului de teatru pentru dreptate socială Ticun Olam. Concursul, care se va desfăşura anual, îşi propune descoperirea, dezvoltarea şi punerea în scenă a unor piese de teatru care pornesc de la biografiile diverselor personalităţi evreieşti din istoria, societatea şi cultura română.

La concurs au fost trimise texte diverse, atât piese care pornesc de la biografii şi istorii ale unor personalităţi cunoscute (Serge Moscovici, Ana Novac, Elie Wiesel), cât şi piese care vorbesc despre poveşti de familie sau experienţe personale din comunitatea evreiască.

Juriul, din care fac parte Maia Morgenstern (actriţă şi manager al Teatrului Evreiesc de Stat), David Schwartz (regizor) şi Andreea Vălean (regizor şi dramaturg), a desemnat trei texte câştigătoare: Eva Heyman, o Anne Frank a Transilvaniei de Paşcu Balaci, În căutarea lui Janco de Daniela Mişcov şi Voce şi văl de Elena Saşa Rotaru.

Eva Heyman, o Anne Frank a Transilvaniei este un text documentar care dramatizează jurnalul Evei Heyman, adolescentă din Oradea, deportată şi ucisă la Auschwitz, în 1944, de către administraţia ungară, care a scris despre situaţia şi condiţiile de viaţă ale evreilor orădeni în timpul celui de-al doilea război mondial.

În căutarea lui Janco porneşte de la povestea unor eleve de liceu care primesc ca temă de şcoală cercetarea biografiilor unor personalităţi din România. Alegerea de către una dintre eleve a biografiei arhitectului şi artistului Marcel Iancu este punctul de plecare pentru o incursiune în Bucureştiul de astăzi şi pentru reflecţie asupra asumării părţilor celor mai complicate din trecutul recent.

Voce şi văl se bazează pe jurnalele şi textele autobiografice a trei scriitoare evreice cu istorii interconectate: Maria Banuş, Nina Cassian şi Veronica Porumbacu. Textul este structurat din perspectivele şi experienţele celor trei, din poziţia lor de femei evreice cu orientare politică de stânga.

Cele trei texte câştigătoare au fost alese în funcţie de criteriile anunţate încă de la lansarea concursului: se bazează pe cercetare / documentare riguroasă şi consistentă, acordă importanţă aspectelor sociale şi politice ale biografiilor dramatizate, şi au un concept dramaturgic coerent şi potenţial teatral.

Pe data de 29 iunie 2018, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat, va avea loc un spectacol-lectură în cadrul căruia vor fi citite fragmente din cele trei texte câştigătoare.

Unul dintre cele trei texte va fi montat la Teatrul Evreiesc de Stat în stagiunea 2018-2019. (R.N.)

Banner - Concurs Ticun Olam

About Author

Connect with Me: