Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
S

“Toma şi ai lui” – expoziţie de scuptură şi desen Geta Caragiu la Rotonda TNB

Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” găzduieşte o amplă expoziţie de sculptură şi desen a cunoscutei artiste Geta Caragiu.

Născută în 1929, într-o veche familie de aromâni,  Geta Caragiu Gheorghiţă este sora mai mică a actorului Toma Caragiu, dispărut tragic, acum 40 de ani, în cutremurul din martie 1977, şi a Matildei Caragiu–Marioţeanu (1927-2009), academician şi filolog de elită, personalităţi de excepţie care şi-au lăsat amprenta inconfundabilă în cultura acestei ţări.

La cei 88 de ani ai ei, sculptoriţa Geta Caragiu nu oboseşte să lase, încă, urme adânci în sculptura română.

A fost profesoară la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia sculptură, unde i-a avut printre elevi pe Aurel Vlad, Adrian Ioniţă, Ion Mândrescu, Gheorghe Zărnescu, Liviu Brezeanu ş.a.

Este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public, din care cităm, printre altele, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea, amplasată în 1994  în Piaţa Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Municipiul Tulcea sau statuia istoricului Vasile Pârvan,  amplasată în faţa Muzeului Judeţean de Istorie din Bacău – toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiţă, soţul ei. A realizat de asemenea bustul din bronz al lui Toma Caragiu, dezvelit la Ploieşti pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

Este, totodată autoarea a numeroase lucrări de sculptură mică, fiind distinsă, printre altele, cu un Premiu de excelenţă pentru lucrarea “Chivot” la Salonul Internaţional de Sculptură Mică “Constantin Brâncuşi”, desfăşurat la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (2008).

Expoziţia de la Teatrul Naţional, semnificativ intitulată “Toma şi ai lui” – omagiu perpetuu adus fratelui dispărut –  va prezenta în premieră nu doar sculpturi, ci şi o serie de desene ale Getei Caragiu.

Expoziţia va fi deschisă până în 18 aprilie 2017 şi va putea fi vizitată zilnic, cu excepţia zilelor de luni, între orele 14.00-19.00. (R.N.)

S

About Author

Connect with Me: