The Network – prima aplicație de mobil din România care dezvăluie poveștile de succes ale învingătoarelor violenței în familie
Art Revolution lanseză The Network și provoacă publicul la o experiență interactivă prin intermediul primei aplicații de mobil din România care îmbină teatrul cu noile tehnologii. Aplicația artistică invită la explorarea inedită a orașului, a geografiei sale subiective, prin prisma poveștilor de succes ale femeilor care au ieșit din relații abuzive și dezvăluie, astfel, călătoria interioară de regăsire a încrederii în sine și rolul comunității ca sursă de sprijin.
The Network face parte, împreună cu spectacolul de teatru ReStart, dintr-un proiect cross-media co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București Acasă 2023.
„Am documentat timp de doi ani, cu peste 30 de cazuri reale, aplicația și spectacolul prin care aduc la lumină poveștile unor femei devenite învingătoare ale violenței domestice. Am conceput cele două creații artistice ca părți complementare pentru a oferi publicului o dublă călătorie emoțională și un rol activ. Prin imersarea în poveștile de viață, utilizatorii descoperă fața invizibilă a orașului și sunt invitați să treacă printr-un proces de auto-reflecție”, explică Ozana Nicolau, autoarea și regizoarea proiectului.
Pornind de la mărturiile disponibile online, publicul este invitat să participe și la spectacolul de teatru ReStart care va avea loc pe 8 decembrie, ora 19.00, la Centrul Replika. Iar cei care au văzut deja spectacolul, pot accesa acum și aplicația.
„Dintr-o relație abuzivă se fuge, nu se pleacă. Îți faci un rucsac mic, cu lucrurile esențiale: telefon, bani, trei perechi de chiloți și o jucărie pentru copil. Mic. Rucsacul trebuie să fie mic, ca să îl poți duce în spate. Tot restul rămâne în urmă. Casa, anii munciți, vacanțele, anii în care te-a iubit, pentru că așa a început – cu iubire” – aceasta este experiența uneia dintre protagonistele The Network, precum și a altor mii de femei care ies din relații de violență în familie. Actrițele Mihaela Rădescu, Andreea Grămoșteanu, Corina Moise și Teo Dincă dau viață acestor tulburătoare povești de viață.
În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112 pentru a raporta o faptă de agresiune domestică. Conform statisticilor oficiale din România, în 2022 au fost raportate 81.397 de cazuri de violență în familie, iar 44 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței de gen. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați arată că numărul de plângeri legat de violență domestică este în creștere continuă și este subraportat față de numărul real de cazuri. Aceasta din cauza stigmei sociale și a necunoașterii drepturilor și a mijloacelor de apărare de care pot beneficia femeile care trec prin acest tip de abuz.
The Network este realizat de Asociația Art Revolution în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G. Sibiu, ANAIS București, Rețeaua Și eu reușesc și Centrul de Teatru Educațional Replika din București.