Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
teracota medias 2

Teracota, mon amour! la Acuarela

Imbold Pop Up Gallery aduce la Acuarela o expoziţie de cahle pictate manufacturate în ultima fabrică de sobe manuale din Transilvania.

Expoziţia este curatoriată de Alexu Toader, un tânăr art director care a renunţat la claxoanele din Bucureşti pentru ciripiturile şi viaţa domoală a satului Viscri, Braşov. “Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociaţia Imbold şi Teracota Mediaş.

Alături de piesele ceramice, “Teracota, mon amour!” expune şi o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben şi montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

Teracota, mon Amour-02

Expoziţia va fi disponibilă în Bucureşti în perioada 6 octombrie – 6 noiembrie, urmând a fi relocată în Mediaş şi Sibiu.

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori. După 110 ani, fabrica are aproximativ acelaşi număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleaşi tehnici şi materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată şi pictată manual.

În arhiva fabricii este adunată o colecţie amplă de cahle şi mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate şi expuse la Bucureşti în cadrul unei expoziţii itinerante. Cahlele pictate şi soba vor fi însoţite de explicaţii şi de un workshop de turnat cahle folosind matriţele şi lutul amestecat cu nisip cu care se lucrează în fiecare zi în cadrul manufacturii.

Despre cuptorul de cahle se spune ca este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizatia romaneasca si, cu precadere, in cea ardeleana, un artefact capabil sa redea evenimente si schimbari petrecute la nivelul societatii din punct  de vedere etnic, politic, social, economic etc. (R.N.)

teracota medias3

About Author

Connect with Me: