Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
iulie 17, 2014 Comments are off credidam

Suspendare CREDIDAM

Încă o dovadă a intruziunii brutale şi lipsite de scrupule a politicului: Oficiul Român Pentru Drepturile de Autor suspendă, în mod abuziv, activitatea CREDIDAM.
Prin Decizia nr.6/31.01.2012, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) retrage temporar avizul de funcţionare a Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), suspendându-i activitatea de gestiune colectivă. Baza legală invocată: nerespectarea altor două decizii (nr.229/04.08.2011 şi nr.304/28.12.2011). CREDIDAM este gata sa suţină public, cu probe, că motivele suspendării sunt fictive şi exprimă un interes oneros.

În esenţa, lucrurile stau în felul următor:

  1. Decizia nr.229/2011 se referă la intrarea in legalitate a CREDIDAM, în 30 de zile de la emitere. Condiţiile intrării în legalitate: declanşarea negocierilor cu televiziunile (CREDIDAM se află acum în plin arbitraj cu acestea) si declanşarea negocierilor pentru comunicare publică/ambiental (baruri, discoteci, magazine, etc) .

CREDIDAM a depus cereri, la ORDA, în 02.09.2011 si 05.09.2011, numai că ORDA nu a emis Decizii de constituire a comisiilor de negociere, în baza cererilor CREDIDAM. Acum, ORDA a dat decizie de suspendare a activităţii CREDIDAM,  deşi culpa este, în mod evident, la ORDA.

  1. Decizia nr.304/28.12.2011 a fost dată după controlul pe comunicare publică/ambiental, finalizat în a doua jumătate a lunii noiembrie 2011. Atunci, reprezentanţii ORDA au ridicat, de la sediul CREDIDAM, copii după câteva mii de documente din baza de date a organizaţiei. Scopul a fost acela de a acoperi Decizia nr.305, dată a doua zi (29.12.2011), prin care s-a luat, din răspunderea CREDIDAM, colectarea pentru comunicare publica/ambiental. Răspunderea colectării respective a fost acordată imediat, la cerere, Asociaţiei ARAIEX, fondată de Adriana Bahmuţeanu Prigoană. CREDIDAM a înaintat prompt o acţiune în justiţie, iar decizia ORDA a fost suspendată de Curtea de Apel Bucureşti.

Deciziile nr.229 şi nr.304/2011 au fost contestate în justiţie şi au termen în instanţă, peste 14 zile, la data de 15.02.2012.

Foarte important – Potrivit art. 138 indice 3 din Legea nr.8/1996 : “Decizia poate fi atacată la instanţele judecătoreşti de contencios administrativ. În cazul nerespectării deciziei rămase definitive ORDA retrage temporar avizul prevăzut la art.125 din lege”. Nici una dintre decizii nu este definitivă, ca dovadă că au termen de judecată în 15.02.2012.

În semn de protest faţă de maniera de lucru a ORDA, toate televiziunile ce fac parte din comisia de arbitraj au refuzat să plătească onorariul celor 5 arbitri ce funcţionează pe lângă ORDA. Acest onorariu se ridică, mai nou, la suma de 7.500 lei de arbitru. În plus, televiziunile vor contesta, in instanţă, hotărârea arbitrală.

CREDIDAM a anunţat deja asociaţiile internaţionale la care este afiliat, întrucât acum drepturile artiştilor străini şi români pe care îi reprezintă sunt într-un real pericol. Conform acordurilor bilaterale, la inceput de februarie, ar fi trebuit sa fie efectuate plăţile externe, iar CREDIDAM este blocat în colectarea şi repartizarea drepturilor de proprietate ce se cuvin artiştilor străini.

CREDIDAM este prima asociaţie română de gestionare a drepturilor de proprietate intelectuală ale artiştilor interpreţi. Înfiinţată în anul 1996, cu sprijinul guvernului olandez, în cadrul programului MATRA, asociaţia are peste 11.000 de membri, români şi străini.  Este semnatara a 33 de acorduri internaţionale bilaterale, încheiate cu asociaţii similare din Europa şi Canada. CREDIDAM reprezintă, în România, interesele artiştilor interpreţi străini ale căror înregistrări sunt folosite pe teritoriul ţării noastre. Interesele artiştilor interpreţi români, membri CREDIDAM, sunt reprezentate şi protejate în ţările semnatare ale acordurilor bilaterale, încheiate cu CREDIDAM.

Relaţii cu presa
comunicare@credidam.ro

About Author

Connect with Me: