Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
national iasi

Stagiunea cu numărul 177 la Naţionalul ieşean

Teatrul Naţional Iaşi este pregătit să înceapă cea de a 177-a stagiune. O stagiune bogată în evenimente, dedicată Centenarului Marii Uniri.

În deschidere, pe scena Sălii Mari, în data de 17 septembrie, de la ora 19.00, unul dintre cele mai iubite şi mai premiate spectacole ale Naţionalului ieşean, “Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Claudiu Goga. Spectacolul a fost selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru (Bucureşti, 2014), a obţinut Marele Premiu şi Premiul pentru cel mai bun actor (Teodor Corban) la Festivalul de Dramaturgie Contemporană (Braşov, 2014).

În pregătire sunt două piese româneşti celebre, două premiere care vor avea loc în luna octombrie, spectacole mult aşteptate de publicul ieşean, în regia lui Ion Sapdaru şi a Irinei Popescu Boieru. Ion Sapdaru a pornit lucrul, alături de o distribuţie numeroasă, la premiera spectacolului “Chiriţa în provinţie” de Vasile Alecsandri, eveniment extraordinar care va avea loc pe scena Sălii Mari. Irina Popescu Boieru propune publicului cunoscutul text al lui Horia Lovinescu, “Moartea unui artist”, premieră programată la Sala Studio.

Ca în fiecare toamnă, Teatrul Naţional participă la cele mai importante festivaluri româneşti de teatru. La sfârşitul lui septembrie, Naţionalul ieşean continuă tradiţia şi joacă pe scena Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, cu spectacolele “Goldberg Show-Facerea lumii şi alte întâmplări” (adaptare de Anca Măniuţiu după “Variaţiunile Goldberg” de George Tabori traducere de Alexandru Al. Şahighian, regie Mihai Măniuţiu)  şi “Seceta roşie” (după “Cartea foametei” de Larisa Turea, scenariul şi regia aparţinându-i lui Petru Hadârcă).

Abia întors de la Chişinău, spectacolul “Goldberg Show-Facerea lumii şi alte întâmplări” va participa la “Întâlnirile internaţionale de la Cluj” organizate de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în perioada 5-8 octombrie. Pe 8 octombrie, spectacolul “UNU+UNU…” (scenariul şi regia Lucian Dan Teodorovici) va fi jucat la Oraviţa, cu ocazia evenimentelor organizate cu prilejul celor 200 de ani de la inaugurarea Teatrului Vechi “Mihai Eminescu”.

Teatrul Naţional Iaşi va fi prezent şi în acest an la renumitul Festival de Teatru de la Bucureşti, desfăşurat între 20 şi 30 octombrie, cu spectacolul “Măcelăria lui Iov” de Fausto Paravidino,  în regia lui Radu Afrim. În noiembrie, “Povestea păsării fără cuib”, spectacolul tinerei actriţe Ada Lupu, va urca pe scena Festivalului de teatru “Pledez pentru tine(ri)”, eveniment organizat de Teatrul Tineretului de la Piatra Neamţ. (R.N.)

About Author

Connect with Me: