Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
icr-unbounded-2

Spectacolul “Unbounded“ la Teatrul Taborda din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona susţine organizarea a două reprezentaţii ale spectacolului Unbounded, la Teatrul Taborda din Lisabona. Spectacolul face parte din stagiunea 2017 a teatrului Viriato din Viseu, iar concepţia şi coregrafia îi aparţin artistului român Romulus Neagu.

Cu sprijinul Companiei Teatro da Garagem şi al ICR, spectacolul, cu o durată de 45 de minute, va fi itinerat în perioada 16-17 februarie 2018 la Teatrul Taborda din Lisabona, după cum urmează: vineri, 16 februarie, ora 15.00, spectacol pentru publicul şcolar; sâmbătă, 17 februarie, ora 21.30, spectacol pentru publicul larg.

Unbounded, în interpretarea actorului portughez João Santiago, este o reprezentare intimă a reflecţiei personale a coregrafului: subiectul acestui solo este problema identităţii şi cum aceasta devine o prioritate, nu numai în sfera socială, ci şi în contextul specific al scenei artistice – conceptul relaţiei între individul social şi personalitatea sa artistică. Spectacolul vizează în special publicul tânăr, care, trecând prin mari schimbări de identitate, se poate vedea oglindit în dialogul scenic al celor două deveniri: procesul artistic şi procesul indentitar de maturizare.

Romulus Neagu, născut în 1973, în România, s-a stabilit în Portugalia în urmă cu 8 ani. În prezent este artist asociat la Teatrul Viriato din Viseu. Interpret, coregraf şi profesor, Romulus Neagu a absolvit cursurile Liceului de Coregrafie “Floria Capsalli“ din Bucureşti în 1993. Ulterior, a aprofundat studiul dansului contemporan cu Christine Bastin, Karine Saporta, Thiery Bae, Dominique Bagouet, Jeremy Nelson şi Joseph Nadj. A colaborat cu Opera Naţională Bucureşti, Compania Orion, Ventura Dance Company şi Companhia Paulo Ribeiro, participând şi în proiecte conduse de Benvindo Fonseca, Cláudio Hochman, John Mowat, José Wallenstein, Madalena Victorino şi Ricardo Pais. În coproducţie cu diverse instituţii, a dezvoltat proiecte proprii, precum: “O ensaio de um Eros possível“, “A invisibilidade das pequenas percepções“, “A partir do adolescente míope“ şi “Alibantes“. Dezvoltând o activitate pedagogică continuă în domeniul dansului, a creat diverse proiecte pentru grupuri specifice, comunităţi de emigranţi, persoane cu deficienţă, adolescenţi în programe de reintegrare socială, etc.

Născut în 1995 în Oliveira de Azemeis, João Santiago a început studiul dansului în Conservatório de Música da Jobra na Vila da Branca, distrito de Aveiro (2008-2013). Aici a avut oportunitatea de a lucra cu Inês Negrão Martins, Romulus Neagu, Anabela Domingues, Constantin Georgescu, Uxia Pereiro Vaello, Lara Pereira, André Braga, João Dias e Madalena Victorino. Din 2013 până în 2017 a studiat în ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten în Arnhem, Olanda, obtinând titlul de “Bachelor Dancer/ Maker“. În 2017 a fost stagiar în National Dance Company Walles, Cardiff şi a fost interpret al companiei Radar 360º, Porto. (R.N.)

About Author

Connect with Me: