Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Lumea de sub noi

Semnal editorial: Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului de Robert Macfarlane

Robert Macfarlane ne propune o fascinantă explorare a relației noastre cu întunericul, cu ceea ce se află în adâncul pământului și al minții noastre. În această călătorie în „timpul profund”, care începe cu nașterea universului și ajunge până într-un viitor post-uman, admirăm arta preistorică din peșterile marine norvegiene și adâncurile albastre ale calotei glaciare din Groenlanda, vizităm tumulii din Epoca Bronzului și labirintul catacombelor pariziene, examinăm rețelele fungice subterane prin care copacii comunică între ei și „ascunzătoarea” în care vor sta deșeurile nucleare în următorii 100.000 de ani. Pășind pe urmele umbrelor, vom afla poveștile multor exploratori, artiști, speologi, scafandri, visători și criminali care au coborât în lumea de sub noi în căutarea „beznei cumplite din adîncul pământului”, cum spunea Cormac McCarthy.

Dintr-un unghi de vedere geologic asupra planetei noastre, Macfarlane pune o întrebare vitală și tulburătoare: oare suntem niște buni strămoși pentru Pământul viitorului? De la primele pagini, remarcabile, până la concluzia încărcată de emoție, Lumea de sub noi este un periplu în care se împletesc miracolele și pierderea, teama și speranța. O carte ce ne va schimba felul în care privim lumea.

Lumea de sub noi este un portal de lumină în vremuri întunecate. Aveam nevoie de această carte despre frumusețea din străfunduri ca să alinăm durerea ai cărei martori suntem pe fața pământului.

Robert Macfarlane este autorul mai multor cărţi despre natură şi oameni devenite bestselleruri, între care Mountains of the MindThe Wild PlacesThe Old WaysLandmarks şi The Lost Words (împreună cu Jackie Morris). Cărţile sale, distinse cu premii şi traduse în numeroase limbi, au fost adaptate pentru film, televiziune, radio, teatru şi muzică. În anul 2017, American Academy of Arts and Letters i-a decernat E.M. Forster Award for Literature. Este fellow la Emmanuel College, Cambridge. Prezentului volum i s-au decernat Wainwright Prize (2019) şi Stanford Dolman Travel Book of the Year Award (2020).

Lumea de sub noi

About Author

Connect with Me: