Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
180529-SAA_EUROPEAN_PARLIAMENT(011)_WEB

Scrisoare deschisă din partea artiştilor interpreţi sau executanţi şi a autorilor din industria audiovizualului

Stimaţi Membri ai Comisiei pentru Probleme Juridice,

Am venit la Strasbourg cu câteva zile în urmă pentru a discuta proiectul de Directivă privind Drepturile de Autor și o remunerație corectă pentru artiștii interpreți sau executanți și autorii din industria audiovizualului. Am aflat că mai este foarte puțin timp până la luarea deciziilor cu privire la amendamentele finale de compromis care vor fi votate în cadrul comisiei în luna iunie.

Acesta este motivul pentru care vă scriem acum. Facem apel la dvs. să vorbiţi în numele nostru, al tuturor muzicienilor, cântăreților, actorilor, dansatorilor, scenariștilor și al regizorilor. Acum este momentul! Nu peste 10 sau 20 de ani. Ci, chiar acum!

Platformele de streaming și de descărcare nu mai fac parte dintr-o piață aflată în dezvoltare, ci sunt mijloacele prin care, acum, majoritatea oamenilor se bucură să asculte muzică sau să urmărească filme sau seriale.

În timp ce Internetul este un instrument fantastic, pentru noi muzicienii, actorii, scenariştii și regizorii sistemul în care lucrăm este unul putred. Nu mai funcționează.

Cu producătorii și acum și platformele online, precum Netflix și Spotify, care domină piața, nimeni nu mai poate să vorbească, sincer, despre libertate contractuală. Nu există așa ceva.

În timp ce legislația ne-a protejat în lumea analogică garantându-ne că suntem plătiți în mod echitabil, acest lucru nu se mai întâmplă atunci când aceeași înregistrare, serial sau film este difuzat/ă sau descărcat/ă. Cum poate fi considerat acest lucru unul corect? Nu este corect.

În timp ce internetul este un instrument fantastic, pentru noi muzicienii, actorii, scenariştii și regizorii sistemul în care lucrăm este unul putred

Ceea ce facem reprezintă pasiunea noastră dar trebuie, de asemenea, să ne şi putem plăti facturile. Doar trăind decent din munca noastră, putem continua să creăm. Dar prea mulți dintre noi nu mai reușesc să o scoată la capăt.

Nu este îngrijorător doar pentru noi, ca artişti interpreţi sau executanţi și autori experimentați din industria audiovizualului, ci, de asemenea, situația actuală îi descurajează şi pe tinerii talentați să se mai implice în artele creative. Viitorul culturii europene nu arată prea luminos dacă nu este abordată această problemă.

De aceea facem apel la dvs. să actualizați legislația actuală a UE, adaptând ceea ce funcţionează pentru noi în lumea analogică la cea digitală, adică introducând în proiectul de Directivă UE privind Drepturile de Autor un drept irenunţabil la remuneraţie, care să fie plătit de platformele online și supus gestiunii colective.

Situația disperată a artiștilor interpreți sau executanți și a autorilor din audiovizual nu poate fi rezolvată doar prin transparență și printr-un mecanism de ajustare a contractelor.

Ne bazăm pe sprijinul dvs. pentru a lămuri aceste lucruri. Aceasta este o ocazie unică la cel puțin zece ani pentru a îndrepta lucrurile. Vă rugăm să vă expuneţi opinia în cadrul şedinţei de săptămâna aceasta dintre raportor și raportorii alternativi.

Cu stimă,

Costa-Gavras, scenarist şi regizor francez de origine greacă
Murray Head, muzician şi actor britanic
Julie Bertuccelli, scenaristă şi regizoare franceză
Jochen Greve, scenarist german
Hans Werner Meyer, actor german
Jean-Jacques Milteau, muzician francez
Paola Randi, regizor şi scenarist italian
Johan Van Assche, actor şi regizor belgian
Nacho Garcia Vega, muzician şi textier spaniol

About Author

Connect with Me: