Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
image description

„Sabin Popp şi Theodora Cernat Popp” – expoziţie temporară

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită în perioada 22 noiembrie 2019 – 29 martie 2020 la expoziţia Sabin Popp şi Theodora Cernat Popp, un cuplu de artişti din anii ‘20, care va avea loc în Sălile Kretzulescu. Expoziţia, care conţine lucrări din patrimoniul MNAR şi din colecţia familiei, a fost realizată în colaborare cu doamna Adina Nanu, istoric de artă şi nora celor doi artişti.

Sabin Popp (1896-1928), reprezentat marcant al direcţiei tradiţionaliste în arta românească interbelică, rămâne cunoscut pentru seria de compoziţii, portrete şi naturi moarte, opere care îmbină într-un mod original arta post-bizantină cu modernitatea. Chiar dacă lucrările rămase, în colecţii publice şi private, sunt puţine, Sabin Popp rămâne în arta românească un artist preocupat de specificul naţional, cu un profil plastic extrem de personal şi uşor de recunoscut.

Theodora Cernat Popp (1897-1980) a făcut parte din generaţia primelor femei din România care s-au afirmat într-o lume artistică rezervată doar bărbaţilor. Elevă, prietenă şi colaboratoare a influentelor artiste Cecilia Cuţescu Storck şi Olga Greceanu, Theodora Cernat Popp a fost o sculptoriţă interesantă, atrasă de fizionomia umană, dar şi o desenatoare pasionată. Opera ei, insuficient cunoscută, manifestă evidente influenţe simboliste, dublată de accente moderniste.

About Author

Connect with Me: