Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
afis-tudor-banus_large

Retrospectivă Tudor Banuş la Timişoara

Lucrările unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici români contemporani se vor afla pe simezele Muzeului de Artă Timişoara în cadrul unei expoziţii-eveniment pentru Timişoara şi pentru România.

Curatorii expoziţiei, Oana Ionel şi Nicolae Velciov, propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş, incluzând patru capitole: lucrări ale artistului apărute în importante publicaţii din lume precum: Le Monde, The New York Times, Die Zeit, Le Figaro etc.; lucrări apărute în Observatorul Cultural din seria Tandem; seria desenelor cu zmei care au fost rodul colaborării cu scriitorul Mircea Cărtărescu pentru Enciclopedia Zmeilor; alfabetul suprarealist al artistului.

Artistul s-a născut la Bucureşti în 1947 şi s-a stabilit la Paris în 1972. Tudor Banuş a urmat studiile Institutului de Arhitectură din Bucureşti şi ale Ecole Superieure de Beaux Arts din Paris, cariera sa fiind dedicată artei plastice, în special graficii. A avut peste 60 de expoziţii personale la Paris, New York, Geneva, Viena, Londra şi München. A ilustrat numeroase cărţi, între altele acelea de Jules Verne, fraţii Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu şi Şerban Foarţă. În anul 1979 a obţinut premiul pentru cea mai frumoasă carte ilustrată, Muzicanţii din Bremen, de fraţii Grimm. A ilustrat coperţile unor reviste celebre, precum The New York Times, Le Monde, L’Express, Le Point, Die Zeit etc.

”Ampla expoziţie personală a lui Tudor Banuş organizată de Muzeul de Artă Timişoara, precum şi publicarea unui catalog cu lucrările artistului atrag atenţia asupra unei creaţii de excepţie. Inspirată de literatură, istorie, politică şi filozofie, grafica lui Tudor Banuş este rezultatul talentului unui mare desenator, pentru care jocul formelor şi al chipurilor e un prilej de a regândi şi a problematiza condiţia umană. Descoperim în arta aceasta oraşul global cu multiplele lui faţete, dar mai ales trăirile personale ale artistului. O gândire şi o simţire libere de prejudecăţi şi ideologii îl susţin pe Tudor Banuş în reinventarea universului transcultural, ecumenic şi cosmopolit, avându-şi originile în Renaştere şi Iluminism. Desenând, artistul interoghează tot ceea ce îi iese în cale şi o face apelând la un limbaj în care realitatea şi fantasticul se întrepătrund”, a declarat Victor Neumann.

”Esenţa operei lui Tudor Banuş provine în mod paradoxal din asocierea unei realităţi dure, reflectată de exuberanţa sa interioară şi de imaginaţia sa fără margini, cu spiritul ludic şi al fanteziei. Chiar dacă pe de-o parte crează contexte apocaliptice, care nu par a prevesti ceva bun, pe de altă parte imprima şi un fel de optimism prin notele de umor care apar în multe din desenele şi picturile sale”, menţiona Oana Ionel.

Retrospectiva Tudor Banuş se va afla pe simezele Muzeului de Artă Timişoara până la 1 martie 2018, putând fi vizitată zilnic, între orele 10 şi 18 (luni închis). (R.N.)

afis-tudor-banus_large

About Author

Connect with Me: