Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Regio Eart

Regio Earth – Festival itinerant de arhitectură, design şi artă cu pământ

Institutul Francez din România este partener al Festivalului itinerant despre arhitectură, design şi artă cu pământ – Regio Earth. Ce-a de-a doua ediţie a festivalului se desfăşoară în România, în localitatea Buzad, judeţul Timiş, între 27 – 31 august 2018.

Festivalul conectează specialişti şi pasionaţi ai arhitecturii din pământ din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă în ateliere şi şantiere internaţionale (România, Italia, Franţa, Germania, Ungaria şi Serbia). Această ediţie va include, pe lângă interacţiunea cu specialişti din domeniu, conferinţe şi activităţi de formare a participanţilor, recunoscute de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Fiecare ucenic va lucra cu un formator (în sistem unul la unul) în cadrul celor 5 ateliere propuse de organizatori: recunoaşterea caracteristicilor pământului, tehnica tencuielii, a paiantei şi a văiugii, construirea unui cuptor de pâine pentru comunitatea locală.

Din Franţa vor participa ca formatori arhitecţii: Etienne Samin şi Anne-Lyse Antoine.

Etienne Samin este un arhitect şi cercetător francez în arhitectura pământului. Acesta şi-a dezvoltat cunoştinţele şi tehnicile lucrând în mai multe ţări în perioada 2011-2017 (mai ales în Senegal). Începând din 2013, acesta lucrează cu asociaţia şi laboratorul CRAterre din Grenoble – o referinţă mondială în domeniu. În prezent, el pregăteşte un proiect colaborativ cu asociaţii, agenţii teritoriale şi Agenţia Naţională pentru Habitat din Franţa. Scopul este de a stimula utilizarea în masă a materialelor naturale pentru reabilitarea termică a locuinţelor familiilor în situaţie de precaritate.

Arhitectă şi urbanistă din 2008 în Franţa, Anne-Lyse Antoine se implică în mai multe niveluri de realizare a unui proiect: de la teritoriu la material. Prima sa experienţă în lucrul cu pământul a constituit-o înfiinţarea unui centru de învăţare pentru femei la El Hamri (Maroc). Aceasta a recenzat practicile profesionale de construcţie, precum şi imobilele contemporane din pământ. Ea participă în mod activ la difuzarea arhitecturii contemporane din pământ. Pentru Anne-Lyse pământul este o sursă de creaţie care corespunde eticii sale de lucru. Sloganul său: „Construieşte responsabil”. (R.N.L.)

About Author

Connect with Me: