Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Realitati

Realităţi extraordinare. Teatru nou pentru copii şi adolescenţi.

Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika, cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică şi cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu, vă invită în perioada 15-25 octombrie să luaţi parte la evenimentele din cadrul programului la Realităţi extraordinare. Teatru nou pentru copii şi adolescenţi.

Realităţi extraordinare… îşi propune să dezvolte interesul pentru dramaturgia centrată pe probleme specifice copiilor şi adolescenţilor, prezentând în premieră în România – patru piese germane şi mexicane contemporane, pe o varietate de teme şi cu multiple abordări stilistice.

Programul este curatoriat de Mihaela Michailov şi Ciprian Marinescu si face parte din Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti # 6 curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu. Anul acesta tema festivalului este ”Revoluţia mea”.

Prima parte a programului va avea loc la Bucureşti, în perioada 15-18 octombrie. Timp de 4 zile, Centrul Replika este gazda unor spectacole-lectură, pe texte contemporane germane şi mexicane, dedicate publicului tânăr.

Intrarea la evenimente este liberă pe baza unei rezervări la adresa ilinca.urmuzache@gmail.com

Programul spectacolelor-lectură din Bucureşti este următorul:

15 octombrie, ora 19.00, Tata e în Atlantida, de Javier Malpica, regia Bobi Pricop, traducere Miruna Dinu.

Doi fraţi se mută de la oraş la ţară. Vor locui cu bunica lor. Tatăl lor trece graniţa in Statele Unite pentru a căuta de muncă. Mama lor a decedat. Fratele cel mare are unsprezece ani. Fratele cel mic are opt ani. Din când în cand, ei îşi aduc aminte cum era pe vremea când trăia mama lor, iar tatăl lor avea de muncă. Pe atunci erau o familie. Bunica, în schimb, pare o vrăjitoare. Pe zi ce trece e mai nesuferită. Cei doi fraţi aşteaptă veşti de la tatăl lor. Timpul trece. Fratelui cel mare nu îi place la ţară. Bunica îl bate. Îl loveşte în cap cu Biblia. Fratele cel mic e chiar mic şi nu îşi dă seama de ce se întâmplă. Trăieşte în lumea lui fantastică. Nu ştie că fratele cel mare primeşte bătaie de la bunica. Fratele cel mic îşi imaginează că tatăl lor este într-un loc de vis numit Atlantida, unde toţi oamenii sunt fericiti, şi nu în Atlanta, aşa cum au citit ei pe o carte poştală pe care i-au furat bunicii.

Javier Malpica s-a născut în Ciudad de México în 1965. Este prozator şi dramaturg. A studiat fizică la UNAM şi creaţie literară la Scoala pentru Scriitori SOGEM. În anul 1992, împreună cu Antonio Malpica şi Roberto Cravioto, formează compania de teatru independent In-crescendo. Javier Malpica a predat şi a coordonat numeroase ateliere de scriere dramatică în Brazilia, Coreea de Sud, precum şi în diferite festivaluri de teatru din întreaga lume.

16 octombrie, ora 19.00, Stele invizibile de Sophie Anna Reyer, regia Sânziana Stoican, traducere Ciprian Marinescu.

Stele invizibile are în centru o reprezentare poetică a lumii interioare a unei fete cu sindromul Down, pe nume La. Fetiţa prinde stele de care are nevoie ca să trăiască, atunci când mama ei intră în cameră sau când vocile îi spun poveşti minunate pe care nimeni altcineva nu le poate auzi. Dar poate că există în ea atât de multă furie încât nici măcar stelele n-o pot ajuta.

Sophie Anna Reyer s-a născut în 1984 în Viena. A studiat literatură germană la Viena, compoziţie la Universitatea de Muzică din Graz, precum şi scriere dramatică la uniT. Din 2009 este redactor al revistei literare Lichtungen. A publicat poezie în cărţi şi reviste. În 2008, romanul ei, „Baby Blue Eyes”, a fost publicat la editura Ritterverlag

17, octombrie, ora 19.00, Lucruri mici şi extraordinare de Micaela Gramajo şi Daniela Arroio, regia Zsuzsana Kovacs, traducere Miruna Dinu.

Emma, are 8 ani şi jumătate şi colecţionează lucruri mici şi extraordinare. Zi de zi, ea descoperă obiecte ascunse, le adună, le inregistrează, şi le ordonează meticulos. Mama şi tatăl ei sunt jurnalişti. Viaţa se precipită în oraşul în care Emma locuieşte împreună cu părinţii ei. Unchiul Emmei, foto-reporter, dispare fără urmă. Părinţii Emmei sunt nevoiţi să emigreze într-o altă ţară. Din noua ţară, Emma îi trimite scrisori bunicii ei. Se simte ciudat, nu înţelege limba, şi îi este dor de casă, de colecţia ei de lucruri mici şi extraordinare, de prăjiturile bunicii şi de unchiul dispărut. Primul prieten al Emmei în noul oraş este Pisică. Împreună cu Pisică, Emma va descoperi  treptat că şi în noul loc se ascund lucruri mici şi extraordinare.

Micaela Gramajo (Buenos Aires, 1976) este actriţă, regizoare, autoare de text dramatic şi cercetătoare stabilită în Mexic. Este licenţiată în literatură dramatică la Facultatea de Litere si Filozofie din cadrul Universităţii Naţionale Autonomedin Mexic (UNAM). Ca actriţă, a participat în numeroase producţii şi festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent, Micaela Gramajo coordonează colectivul de teatru independent Teatro Bola de Carne, ale cărui puneri în scenă investighează noi limbaje teatrale.

Daniela Arroio s-a născut în Ciudad de Mexico în 1982. A studiat Literatură Dramatică si Teatru la Facultatea de Filozofie şi Litere din cadrul UNAM. Este actriţă, regizoare, şi dramaturgă.

18 octombrie, ora 19.00, Peste cadavrul meu, de Stefan Hornbach, regia Radu Apostol, traducere Ciprian Marinescu.

Friedrich arată ca un ştrumf. Cel puţin aşa spune mama lui. Şi măcar ea trebuie să ştie asta. Că până la urmă îl vede constant, de când Friedrich s-a mutat înapoi acasă. Tumoarea arată ca o curmală sau ca un grepfrut sau ca un castravete de mare. Cel puţin aşa îşi imaginează Friedrich. Cea mai apreciată piesă a lui Stefan Horbach, „Peste cadavrul meu“ descrie starea unui tânăr diagnosticat cu cancer. În faţa unei posibile morţi, Friedrich suprapune peste realitatea cruntă a bolii o realitate paralelă pozitivă şi plină de viaţă. Această dualitate duce la o investigare bizară şi poetică a sensului şi absurdităţii vieţii sale. A început o luptă pentru supravieţuire.

Stefan Hornbach s-a născut în 1986 în oraşul Speyer. După ce a studiat teatru, psihologie şi literatură germană în München, a studiat actorie la Academia de Artă Dramatică Arts Baden Württemberg din Ludwigsburg. În calitate de autor, a fost finalist în competiţia open mike din Berlin în 2013 şi în concursurile dramaturgilor din oraşele St. Gallen şi Konstanz în 2015.

În perioada 15-17 octombrie, dramaturgul Stefan Hornbach, autorul textului Peste cadavrul meu, va fi prezent la Bucureşti, pentru a susţine un atelier de dramaturgie dedicat copiilor şi adolescenţilor, cu studenţi ai Masteratului de Scriere Dramatică din cadrul UNATC Bucureşti, care va găzdui atelierul. În ultima zi va avea loc o prezentare publică a atelierului.

Programul proiectului REALITĂŢI EXTRAORDINARE va continua în perioada 22-25 octombrie la Teatrul GONG din Sibiu, care va realiza la sediul său spectacole-lectură pe baza aceloraşi piese de teatru prezentate la Centrul Replika din Bucureşti.

About Author

Connect with Me: