Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version

Radu Simion

54e5a86f682ccfff7787566f

După mai bine de 50 de ani de activitate, unul dintre cei mai mari artisti ai Romaniei, Radu Simion, a plecat la orizontul etern chiar cu cateva zile inainte de a implini 75 de ani.

Pe parcursul activitatii sale de artist interpret, Radu Simion a sustinut sute de concerte in toata lumea, primind aprecierea si admiratia din partea unor mari personalitati precum Richard Nixon, Henri Coandă sau Silvana Pampanini.

Povestea marelui artist incepe la varsta de 14 ani, cand tatal sau il inscrie la o scoala de muzica in speranta de a-l scapa de greutatile vietii, indrumandu-l spre cariera de artist.

Astfel, se intampla ca Radu Simion sa isi gaseasca vocatia de naist printr-o simpla conjunctura. Studiind initial tambalul, viitorul artist se regaseste in ipostaza de a ramane repetent deoarece profesorul sau de atunci, George Pantazi, se afla plecat in China, pentru un turneu de sase luni, fapt ce-l determina sa se mute la clasa de nai pentru a primi o nota. Profesor ii devine marele naist Fanica Luca, cel care descopera in Radu Simion o inclinatie deosebita pentru acest instrument, considerandu-I unul dintre cei mai buni elevi ai sai.

Dupa terminarea studiilor, pentru Radu Simion incepe o perioada de glorie, presarata cu concerte in strainatate si in marile locatii din capitala, fiind deseori invitat la petrecerile si receptiile elitei comuniste. Fiind considerat unul din artistii reprezentativi romani, participa de nenumarate ori la receptiile lui Ceausescu si astfel ajunge sa-l intalneasca pe Richard Nixon, primul presedinte American care a calcat pe pamant romanesc.

Marele naist ajunge sa concerteze pe parcursul carierei sale in 34 de tari de pe patru continente din Europa, America, Asia si Africa si este recompensat cu numeroase distinctii internationale, între care “Colierul de Aur” – Dijon, Franţa şi “Medalia de Aur” – Helsinki, Finlanda.

Radu Simion a fost membru CREDIDAM inca din anul 1999.

Colegii de la CREDIDAM se alatura familiei indurerate si isi exprima deosebita pretuire pentru ambasadorul naiului, cel care a lasat in urma sa 700 compozitii.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

About Author

Connect with Me: