Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
barry-jenkins-credits-david-bornfriend-cover-800

Q&A cu regizorul Barry Jenkins, câştigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film în 2017

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediţie a American Independent Film Festival la Bucureşti, printr-o discuţie cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecţiei celui de-al doilea lungmetraj al său. Proiecţia este programată la Cinemateca Eforie, de la ora 18:15.   

„Cred că este important ca oamenii să se recunoască pe ei înşişi în film, dar este şi mai important să vadă oameni pe care poate nu îi cunosc” spune Barry Jenkins despre „Moonlight”, o poveste atemporală despre legături umane şi descoperirea de sine, care câştigat peste 150 de premii şi a primit aprecierile unora dintre cele mai importante publicaţii ca The Hollywood Reporter: „Chiar dacă povestea este presărată cu traficanţi şi dependenţi de droguri, mesajul este clar: lumea este mai bogată şi mai profundă şi mai complexă decât de imaginăm, şi până şi personajele ei cele mai tulburate – ca şi noi – caută dragoste.” Titlul este distribuit în România de Transilvania Film.

Despre maturizare şi căutarea propriului drum în viaţă vorbesc şi „Novitiate” de Maggi Betts şi „Patti Cake$” în regia lui Geremy Jasper, două dintre cele mai lăudate debuturi în ficţiune de la Festivalul Sundance de anul acesta, care vor fi prezentate în premieră în România la American Independent Film Festival. „Novitiate”, este povestea iniţierii unei tinere din Tennessee, Cathleen, în dragostea faţă de Dumnezeu, odată cu înscrierea la o şcoală catolică. Acţiunea are loc pe parcursul a zece ani cu accent pe prima jumătatea a anilor 60, pe fondul desfăşurării Conciliului Vatican II, care aborda relaţiile dintre Biserica Catolică şi lumea modernă, instaurând noi dogme privind modul în care urma să fie condusă Biserica. Pentru „Novitiate”, Maggi Betts a primit Premiul special al juriului Sundance pentru Cel mai bun regizor debutant la secţiunea Film american de ficţiune, în timp ce despre interpretarea actriţei Margaret Qualley, IndieWire scria: „Margaret Qualley este excepţională în rolul de tânără călugăriţă  îndrăgostită.”  Filmul este programat pe 18 septembrie, de la ora 21:00, la CinemaPRO şi, respectiv, 19 septembrie, de la ora 18.30, la Cinemateca Eforie. Titlul este distribuit în România de InterCom Film.

Novitiate

Direct din Jersey, vine povestea plină de umor, energie şi beat-uri memorabile a lui Patti Cake$, „eroul perfect de film al anului” (IndieWire), primul lungmetraj semnat de celebrul regizor de videoclipuri Geremy Japser (co-regizor „Dog Days Are Over” – Florence + The Machine). „Patti Cake$” urmăreşte parcursul unei tinere cântăreţe de rap dintr-un mediu defavorizat în căutarea celebrităţii, rol interpretat de Danielle Macdonald, şi care a atras atenţia criticii asupra actriţei australiene. Filmul a fost prezentat în Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, şi selectat la Festivalul South by Southwest. Distribuit în România de Odeon Cineplex, va putea fi văzut în premieră vineri, 15 septembrie, de la ora 21:15, la Cinemateca Eforie.

Tot în New Jersey este plasat şi cel mai recent film de ficţiune semnat de Jim Jarmusch, „Paterson”, prezentat în competiţie la Cannes, un film despre victoriile şi înfrângerile vieţii cotidiene şi despre poezia care zace în cele mai mici detalii. Adam Driver este Paterson, un şofer de autobuz care duce o viaţă simplă, în rutină, alături de Laura şi de buldogul lor englez, rol care i-a adus premiul pentru Cel mai bun actor acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles. Proiecţiile au loc duminică, 17 septembrie, de la ora 16:00, la CinemaPRO şi luni, 18 septembrie, ora 20:45, la Cinemateca Eforie. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

În premieră în România la American Independent Film Festival vor fi prezentate şi: thrillerul „Wind River” – Premiul pentru regie – Un Certain Regard, Cannes 2017 – în regia lui Taylor Sheridan, autorul scenariilor unor filme ca „Sicario” sau „Hell or High Water”, pentru acesta din urmă fiind nominalizat la Oscar; „Call Me by Your Name” de Luca Guadagnino („Io sono l’amore”, 2009), prezentat la Sundance şi Berlin şi apreciat de IndieWire ca una din capodoperele Indie ale anului, precum şi drama „They”, debutul regizoarei Anahita Ghazvinizadeh, produs de Jane Campion, prezentat la Cannes şi aflat zilele acestea în competiţia oficială a Festivalului de la Deauville. (R.N.)

About Author

Connect with Me: