Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Afis expo Prut_MTR Bucuresti

Prut. Imagine şi teritoriu – O expoziţie de fotografie de Matei Bejenaru

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită să vizitaţi expoziţia de fotografie de Matei Bejenaru, Prut. Imagine şi teritoriu, deschisă la Sala Tancred Bănăţeanu. Curator: Cristina Stoenescu

Proiectul de fotografie documentară Prut realizat de artistul Matei Bejenaru explorează peisajul rural în diversele sale aspecte topografice, sociale şi economice din arealul satelor de-a lungul râului Prut. Cele peste 1500 de negative fotografice realizate în ultimii şapte ani fac parte dintr-o viitoare bancă de imagini, o arhivă vizuală ce urmăreşte pe termen lung modificările satului românesc din acest teritoriu.

Expoziţia Prut. Imagine şi teritoriu este o primă prezentare publică a acestor imagini, o primă selecţie curatorială şi o posibilă citire a aspectelor fotografice, sociale şi estetice a imaginilor realizate din 2011 până acum. Expoziţia dezvăluie un proiect vizual divers în modurile sale de abordare, unde recunoaştem cu precădere elemente ce se înscriu în tradiţia şcolii de fotografie umanistă în ceea ce priveşte lirismul vizual al imaginilor, caracterul lor cotidian şi relaţionarea artistului cu subiecţii din faţa camerei de fotografiat. Artistul este apropiat în demersul său documentar „on the road”  de Walker Evans, Robert Frank sau mai recent, de Alec Soth. De la cadrele largi care arată siluete umane cufundate  în peisajul natural, la detalii arhitecturale, geometrii acaparatoare, construcţii vechi şi noi, până la portrete ale diferitelor generaţii de locuitori ai acestor sate, Matei Bejenaru dezvăluie un univers dinamic, contradictoriu, aflat în plină schimbare într-o logică a unui sistem post-comunist, post-tranziţie, post-privatizare, post-integrare europeană şi neo-capitalist.

Selecţia şi prezentarea fotografiilor nu urmăreşte o ordine strict cronologică sau geografică, deşi aceste repere există în logica de organizare a băncii de imagini realizate de Matei Bejenaru sub efect cumulativ. Se conturează mai degrabă două teme centrale, la confluenţa cărora apar sub-teme, caracteristici istorice şi spaţiale. Acestea sunt: topografia teritoriului şi locuirea sa. Termenul de „topografie” este înţeles în acest caz foarte aproape de ceea ce curatorul William Jenkins („New Topographics: Photographs of a Man-altered Landscape”, 1975) concepea ca fiind o descriere detaliată şi cât mai exactă a unui anume loc în detaliu. Aceste tipuri de imagini apar în cadrul expoziţiei ca momente vizuale izolate, suspendate într-un arc narativ ce rămâne la limita cunoaşterii apropiate: linii de orizont, limite de hotare, stranietatea prezenţei umane unde aceasta nu este imediat vizibilă.

Locuirea teritoriului este redată în principal în fotografii tablou, care ne solicită atenţia pentru a „citi” imaginea. Tehnica compoziţională, aproape picturală prin alăturarea de forme şi culori, ghidează ochiul, oferă indicii de interpretare, fără a încerca însă să redea realităţi sociale într-o notă nostalgică, arhaică sau romantică.

La intersecţia celor două teme, topografie şi locuire, descoperim un proces ce se dezvăluie pe sine pe măsură ce îşi dezvăluie şi subiectele redate în imagini. Proiectul Prut vine în continuarea practicilor sociale în artă dezvoltate de Matei Bejenaru pe parcursul carierei sale, dar se suprapune şi unui interes fervent în materialitatea mediului fotografic, vizibil şi în prezenţa printurilor de dark-room din expoziţie. Artistul lucrează pe film, ca parte din angajamentul său artistic. El este mai puţin un etnograf, aşa cum s-ar întreba un Hal Foster (in The Return of the Real. Cambridge: The MIT Press, 1996) şi mai mult un observator critic al absenţei justiţiei sociale pentru comunitatea rurală românească ce transpare în mass-media ca fiind unidimensională şi retrogradă.

An de an, din 2011, Matei Bejenaru fotografiază case, terenuri agricole, spaţii comunitare şi oameni din judeţele aliniate râului Prut. În portretele realizate, ochii subiecţilor se uită spre noi, conştienţi de prezenţa camerei, de privirea artistului şi de prezenţa sa între două lumi.

Expoziţia Prut. Imagine şi teritoriu va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănăţeanu, până pe 27 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. luni este închis.

Intrarea este liberă. (R.N.L.)

Afis expo Prut_MTR Bucuresti

About Author

Connect with Me: