Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
bad talks

Premieră la Unteatru: Bad Talks, de Radu Iacoban. Ce s-ar întâmpla dacă mâine unul dintre noi ar avea curaj?

Într-o lume mai mult sau mai puţin imaginară, un eveniment şocant dă naştere unei reacţii în lanţ. De aici şi până la instaurarea unei noi dictaturi, nu mai e decât un pas. Bad Talks, de Radu Iacoban, este un spectacol dus cu pluta, populat de personaje pe care sigur le ştii, dar cu care nu ai stat de vorbă niciodată. Un actor, o multitudine de perspective asupra unei situaţii ipotetice, care ar putea schimba cursul istoriei – în premieră la Unteatru, pe 24 august, de la ora 19:00.

La graniţa dintre imaginaţie şi realitate, Bad Talks chestionează opinia publică şi modul în care vestea întâmplării unui eveniment de interes naţional ajunge să scoată la lumină nu doar aspecte incredibile, ci şi trăsături comune ale tuturor celor implicaţi. Cu sau fără voia lor, cei care strigă, precum şi cei care aleg să asiste în tăcere, construiesc o radiografie a unei realităţi posibile.

Scenografia realizată de Tudor Prodan, elementele video create de Dan Samoilă şi muzica semnată de Aida Šošić completează universul imaginat de autor în spectacolul nerecomandat persoanelor sub 14 ani. Timp de 80 de minute, personajele interpretate de Radu Iacoban vă vor însoţi într-o călătorie la capătul căreia  este posibil să aflaţi noi adevăruri despre voi. Sau confirmări. Sau aspecte incomode pe care le-aţi considerat neimportante. Până acum.

,,Textul acesta este un cadou oferit părinţilor mei. Cu un an în urmă, au venit din Italia la protestul organizat de Diaspora pe 10 august. Voiau să fie auziţi şi înţeleşi, dar au dat de o societate care „doarme” şi care nu vrea sa fie deranjată din somnul ei. Veniseră cu atât de mult entuziasm şi au plecat cu dezamăgiri crunte. Tata, după evenimentele din ‘89, a zis: în ţara asta nu o să se mai poată trăi. Ceea ce pentru euforia de atunci, era cam atipic. Anii care aveau sa vină i-au cam dat dreptate. L-am întrebat pe tata dacă o sa mai vina la un viitor protest. Mi-a zis: Normal. Vreau să mă întorc într-o ţară în care se poate trăi. Îmi doresc enorm să prindă acel moment”, subliniază autorul spectacolului.

Regizor, actor şi dramaturg, Radu Iacoban semnează direcţia artistică a mai multor spectacole, printre care se numără “O Intervenţie” şi “Constelaţii” la Teatrul Act, “After Hours” la Teatrul Naţional Bucureşti, “Lecţia” la Teatrul Mic, precum şi ,,Îngrijitorul’’, de Harold Pinter, pus în scenă tot la Unteatru. Scenariile realizate de el stau la baza unor spectacole care s-au bucurat de succes atât în sectorul independent, cât şi în teatrele de stat. Ca actor, şi-a câştigat notorietatea şi pe scenă, devenind una dintre cele mai apreciate prezenţe, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, dar şi pe marele ecran, în lungmetraje de succes precum Charleston (r. Andrei Creţulescu), Autoportretul unei fete cuminţi (r. Ana Lungu) sau Amintiri din epoca de aur (Vânzătorii de Aer)  (r. Cristian Mungiu).

bad talks

About Author

Connect with Me: