Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
poezie varsovia

Poezia românească, expusă la Varșovia

La Varșovia a fost inaugurată expoziția în aer liber „Poezia în oraș/Poems in the City”, în cadrul proiectului cu același nume organizat de EUNIC Varșovia – Asociația Institutelor Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, în colaborare cu Primăria Varșoviei, Reprezentanța Comisiei Europene în Polonia și Asociația Traducătorilor Literari.

Expoziția este găzduită de ICR Varșovia în spațiul exterior din imediata proximitate a clădirii Institutului și Ambasadei României. Sub forma unor planșe de format mare, expoziția cuprinde creațiile a 19 poeți europeni în varianta bilingvă, în original și traducere poloneză, precum și fotografiile și notele biografice ale poeților și traducătorilor lor.

La invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia, co-organizator al evenimentului, la proiect participă poeții Andrei Dósa (România, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas) și Andrei Gamarț (Republica Moldova, în traducerea Olgăi Bartosiewicz-Nikolaev).

19 voci de poeți din întreaga Europă pledează pentru aceeași cauză. Prin intermediul proiectului „Poezia în oraș/Poems in the City 2020”, privirea artistică asupra ecologiei, grijei pentru planetă și starea ei actuală, determinată de acțiunile oamenilor, pot fi mai bine auzite în această primăvară decât declarațiile activiștilor. Problemele legate de ecologie și viitorul planetei aflate în fața transformărilor sociale și schimbărilor climatice, provocate de degradarea naturii înconjurătoare, au devenit inspirație pentru creatorii promotori ai poeziei din cadrul acțiunii „Poezia în oraș”. Alături de Andrei Dósa și Andrei Gamarț, în proiect participă autoare și autori din Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Flandra, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Turcia și Ucraina.

„Inspirația, orice ar fi ea, se naște dintr-un continuu nu știu”. Fraza rostită de remarcabila poetă, Wisława Szymborska, în timpul discursului său de la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, în decembrie 1996, are acum o sonoritate specială. „Nu știu” sunt două cuvinte pe care nu numai poeții, ci și marea parte a locuitorilor globului le repetă astăzi deosebit de des. Nu știm cum va arăta lumea după pandemie. Nu știm nici cum se va contura viitorul Pământului și al locuitorilor lui în perioada schimbărilor climatice avansate și a crizei ecologice globale, care de câțiva ani reprezintă teme principale în dezbaterea publică.

Andrei Dósa s-a născut în 1985, la Braşov. A absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală din cadrul Facultăţii de Litere din Braşov. A publicat volumele: Când va veni ceea ce este desăvârşit, Editura Tracus Arte, 2011; American Experience, Editura Cartea Românească, 2013; Nada, Editura Pandora M, 2015; Adevăratul băiat de aur, Casa de Editură Max Blecher, 2017. În 2018 a publicat romanul Ierbar la editura Polirom. A tradus mai multe cărţi din engleză şi maghiară. În anul 2017 a fost desemnat ca fiind unul dintre cei zece scriitori din cadrul New European Voices, program coordonat de platforma Literature Across Frontiers.

Andrei Gamarț (n. 1980, Republica Moldova) a absolvit în 2004 Academia de Arte din Chișinău, Departamentul de Pictură. Opera lui Gamarț se desfășoară pe mai multe paliere de creație – pictură, desen, gravură. În ultimii ani, și-a dedicat munca unui intens studiu asupra relației dintre materie, lumină și memorie. Lucrările lui dezvăluie o lume plasată în afara timpului și a spațiului, generând un sentiment bizar de familiaritate pe care privitorul nu o poate identifica în întregime și pe care nu o poate fixa într-o definiție clară. Andrei Gamarț a susținut expoziții în spații dedicate artei contemporane din România, Republica Moldova, Ungaria, Turcia, Germania și Statele Unite ale Americii. Este de asemenea scriitor și poet. Cofondator al grupării literare Humanzone (Chișinău) care milita pentru o poezie imediată, aducând poezia în stradă prin lecturi spontane în spațiile publice. A publicat trei volume de poezie: Roșul comun, 2001; Măsura aproapelui, 2004 și Eu spun dragoste, 2007. A susținuț lecturi în România (Cenaclul Tomis, Cenaclul Euridice, Institulul Blecher, Festivalul Poezia e la Bistrița, Discuția Secretă, Festivalul de poezie Gelu Naum) și Primăvara Poeților (Malmo, Suedia). În prezent, trăiește și lucrează în București.

About Author

Connect with Me: