Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
istoria cu i mic

Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti # 5: istoria cu i mic 11 – 14 octombrie 2018

Anul acesta România împlineşte oficial 100 de ani, la fel ca alte ţări din jurul ei, care au supravieţuit epocii marilor imperii. Cu această ocazie vă întrebăm pe voi, spectatorii noştri, cum vă raportaţi voi la istorie? Vă mai amintiţi de toate luptele şi regii ale căror nume eraţi obligaţi să le învăţaţi pe dinafară pentru lecţia de istorie? Ştiţi pe cine reprezintă statuia pe lângă care treceţi în fiecare dimineaţă în drum spre birou? Da, e o statuie acolo, în caz că nu aţi observat. Sunt statui peste tot. Dar unde sunt poveştile aşa numiţilor „oameni obişnuiţi”, care se dovedesc adesea ca fiind mai degrabă extraordinari? Unde sunt amintirile personale, subiective care alcătuiesc textura fină a unei vieţi, fie ea mai bine sau mai puţin bine trăită?

„Pentru cea de a 5-a ediţie a Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti am selectat numai producţii de teatru bazate pe poveşti personale, subiective şi îi invităm pe spectatori să adauge şi poveştile lor conţinutului Platformei. Între 11 şi 14 octombrie, la ARCUB-Gabroveni şi la Teatrul Mic vor putea fi văzute spectacole prin care vom redesena harta României prin teatru, ele fiind bazate pe istorii din diferite oraşe, de la Sfântu Gheorghe la Constanţa şi de la Piatra Neamţ la Bucureşti, cu protagonişti care fac parte din comunităţile româneşti dar şi maghiare, moldoveneşti, rome, tătărăşti. Voci cât se poate de diferite ale societăţii contemporane. La toate acestea vom adăuga cântece de dragoste din toate ţările europene, aduse la Bucureşti de compania britanică Action Hero care a petrecut ultimele şase luni pe drumurile Europei pentru a le înregistra şi pentru a găsi esenţa umană a conceptului de Europa”, scrie curatoarea Platformei, criticul de teatru Cristina Modreanu în caietul program al evenimentului.

Special pentru artiştii români din teatru, compania ACTION HERO va susţine şi atelierul Soundscapes – cum folosim muzica în performance.

Dată fiind tema din acest an, Platforma va avea o dimensiune interactivă, la care sunt invitaţi să participe toţi spectatorii. Cei care vor să-şi spună povestea au la dispoziţie trei modalităţi: în scris, în Catalogul spectatorului extraordinar, pe care îl vor găsi în foaierele teatrelor care găzduiesc spectacolele din cadrul Platformei; online, prin intermediul website-ul www.microistoria.ro; sau prin cântec, participând la sesiunile de înregistrare a cântecelor de dragoste coordonate de compania britanică Action Hero (în zilele de 12, 13 şi 14 octombrie, între orele 16:00 – 18:00, în studioul special amenajat în autorulota companiei), cântecele urmând să fie incluse în podcastul produs şi difuzat de companie. (R.N.L.)

istoria cu i mic

About Author

Connect with Me: