Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version

Octavian Naghiu

61634675A plecat dintre noi celebrul tenor Octavian Naghiu, unul dintre cei mai renumiti artisti lirici ai Romaniei, care s-a stins din viata pe 14 februarie 2015, la varsta de 81 de ani.

Nascut pe 15 martie 1933 in satul Rucar, Octavian Naghiu s-a facut remarcat inca de mic prin talentul sau muzical incepand sa cante mai intai la biserica unde tatal lui slujea ca preot.

Dupa absolvirea liceului, s-a inscris la Conservatorul din Bucuresti, unde l-a cunoscut pe tenorul Ion Pisso, aceasta intalnire marcandu-i cariera. Imediat dupa terminarea Conservatorului a inceput colaborarea cu Teatrul de Opereta, unde a ocupat postul de prim-contrabasist.

La Opera din Bucuresti, el a interpretat cu mare succes roluri din opere binecunoscute compuse de G. Verdi, G.Puccini sau G.Donizetti.

La doar 33 de ani si-a facut debutul pe scena Metropolitan Opera, in spectacolul ” Tosca” de G. Puccini. Au urmat numeroase aparitii la Metropolitan Opera, dar si multe invitatii pentru a interpreta roluri memorabile la Operele din Zurich, Paris, Ierusalim, Wiesbaden, Dusseldorf, Hanovra, Bremen, Koln, Leipzig, Mainz sau Duisburg.

Renumitul tenor a fost decorat cu medalia jubiliara “Manastirea Neamt 1497-1997—aniversare Mondiala UNESCO”, a fost distins cu titlul “Doctor Honoris Causa” de catre Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, iar in 2014 a primit Ordinul “Meritul Cultural” — in grad de Comandor.

Octavian Naghiu a fost membru CREDIDAM inca din anul 2004.

Artistii si colegii sai de la CREDIDAM isi exprima sincere regrete fata de moartea tenorului si transmit condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 

About Author

Connect with Me: