Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Oameni și arme

„Oameni și arme” – spectacol de teatru despre Fabrica de Arme de la Cugir

Platforma de Teatru Politic și Reactor anunță lansarea spectacolului de teatru Oameni și Arme. Noua producție va avea premiera pe 28 și 29 septembrie 2023 în spațiul Reactor din Cluj, începând cu ora 20:00.

Spectacolul are la bază cercetarea atentă a echipei asupra istoriei fabricii de armament din Cugir, prin intermediul interviurilor, discuțiilor informale și atelierelor cu muncitoare și muncitori, atât activi cât și pensionați.

La Cugir, oraș de 20 de mii de locuitori din Transilvania, funcționează încă din 1928 cea mai mare fabrică de armament din România. Cel mai important angajator din oraș, fabrică deținută de stat, care în perioada socialistă a exportat mitraliere Kalașnikov în spațiul est-european și în țările nealiniate, iar în prezent produce armament pentru parteneri occidentali. În ultimii ani, au avut loc la Cugir mai multe accidente de muncă, unele mortale, și un protest susținut împotriva salariilor mici, condițiilor grele de lucru și tehnologiei învechite.

„Spectacolul explorează universul complex al producției de armament și relațiile comerciale adesea opace care leagă un orășel de munte din Transilvania de zonele de conflict ale lumii. Cum se fabrică o armă? Care sunt condițiile de muncă, avantajele și pericolele muncii într-o fabrică de arme? Cât de bine se trăia din producția de arme înainte de1989 și cum se trăiește astăzi? Unde ajung aceste arme? În ce fel integrează persoanele care fabrică armament contradicțiile inerente acestui proces, în proximitatea războiului și în plină criză economică?

Spectacolul caută răspunsuri la aceste întrebări, pornind de la poveștile și experiențele documentate. Acestea sunt ficționalizate într-un spectacol de brigadă artistică, ce combină trecutul și prezentul, documente și speculații, date obiective și opinii subiective, amintiri personale, cântece, poezie și momente coregrafice”, declară regizorul David Schwartz.

Ideea spectacolului a fost dezvoltată în cadrul atelierului DocLab, organizat de Beykoz Kundura (Istanbul, 2023).

În lunile octombrie și noiembrie, spectacolul se va juca din nou la Reactor precum și la Centrul Cultural Cugir și la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

O coproducție Platforma de Teatru Politic și Reactor decreație și experiment.

Oameni și arme

About Author

Connect with Me: