Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version

Misu Fotino

Misu_FotinoMisu Fotino a debutat în teatru înca de la vârsta de 6 ani, alaturi de tatal sau, deasemenea actor, într-o comedie intitulata „Coloniale”, ca partener al neuitatei Silviei Chicos.

Îndrumat în tainele actoriei de tatal sau, si angajat la teatrul dramatic din Brasov, a sustinut cu brio examenul de atestare artistica în compania altor viitoare celebritati ale scenei care nu absolvisera Institutul de Teatru: Gheorghe Dinica, Coca Andronescu, Vasilica Tastaman si altii.

La Brasov, Misu Fotino este remarcat în 1956 de marele regizor Sica Alexandrescu, care îi propune sa sustina concursul pentru a evolua pe prima scena a tarii, la Teatrul National “I. L. Caragiale”, pe care l-a slujit cu credinta, talent si pasiune peste cincizeci de ani.

Alaturi de fermecatoarele actrite Carmen Stanescu si Ileana Stana Ionescu creaza personaje comice cu un umor de neegalat, atât pe scena cât si în film si televiziune. În film debuteaza în 1937, cu “Doamna de la etajul II” si are la activ roluri de neuitat în peste 20 de comedii cinematografice.

În 2006, la cea de-a XIV-a editie a Galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), Misu Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) “pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – “Arta Spectacolului”, “în semn de apreciere a întregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus în slujba artei scenice si a spectacolului”.

Profund îndurerati, artistii membri ai CREDIDAM regreta disparitia celui care a fost Mihai Fotino, minunat coleg si om al scenei.

Dumnezeu sa-l calauzeasca în pace si lumina vesnica!

About Author

Connect with Me: