Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Centrul ceh expo

Made in CZ / Found in RO – obiecte cehoslovace în casele românilor

Ca urmare a succesului avut în Bucureşti, expoziţia Made in CZ / Found in RO vine şi la Braşov, pe data de 17 mai 2019, la Muzeul Judeţean de Istorie. În cadrul acesteia vor fi prezentate diverse obiecte de design cehoslovac şi uz casnic produse în ultimii 100 de ani şi găsite în gospodăriile românilor, care ilustrează relaţiile comerciale dintre cele două ţări. În cadrul vernisajului va avea loc şi lansarea catalogului Czechoslovak Home, unde sunt detaliate elementele de design ale obiectelor, dar şi naraţiunile personale care le însoţesc.

Principalul organizator al expoziţiei este Centrul Ceh, care a adunat 92 de obiecte produse în Cehoslovacia pentru a crea o colecţie originală şi variată, atât din punct de vedere al utilizării lor, cât şi din perspectiva designului de produs. Prezenţa acestor obiecte în gospodăriile românilor demonstrează apropierea relaţiilor diplomatice şi economice dintre Cehoslovacia si România după Primul Război Mondial şi în perioada socialistă. Reformele economice din anii 1960, împreună cu progresul tehnic al industriilor de producţie cehoslovace şi apropierea culturală dintre cele două ţări, au înlesnit exportul unor categorii de obiecte sau chiar achiziţionarea lor de către români în călătoriile personale.

Privind locuinţa însăşi ca un spaţiu de prezentare pentru toate obiectele ce se găsesc înăuntru, expoziţia conţine obiecte ce pot fi împărţite în 5 secţiuni principale (aşa cum apar şi în catalog), ce reamintesc fiecare de câte o cameră sau un mijloc de întrebuinţare. Acestea sunt: baie, bucătărie, atelier, sufragerie, birou şi timp liber. În fiecare categorie sunt incluse obiecte specifice spaţiului respectiv, de la electrocasnice şi mobilier, la unelte de lucru, produse chimice şi obiecte decorative, dar şi anumite elemente mai cunoscute, precum cântarul Tonava, lanterna My Day, maşina de cusut Lada, sau butoiul de bere Pilsner.

Catalogul Czechoslovak Home este o resursă importantă de documentare şi companionul perfect al colecţiei. În paginile sale pot fi găsite detalii despre fiecare obiect ce face parte din colecţie, începând cu originea şi data fabricatiei, până la modul de utilizare. De asemenea, fiecare capitol este completat de scurte eseuri explicative aparţinând unor specialişti în domeniu, urmate de un eseu ştiinţific final, ce detaliază relaţiile politice şi economice dintre România şi Cehoslovacia în perioada interbelică. Nu în ultimul rând, o parte dintre obiecte vin însoţite de încă o poveste, şi anume cea a deţinătorilor originali, oferind astfel şi o perspectivă asupra naraţiunilor private ale epocii.

Aşadar, Centrul Ceh, alături de Ambasada Republicii Cehe şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov vă aşteaptă la deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO, unde vă veţi putea reîntâlni sau observa pentru prima dată o serie de obiecte cehe marcante pentru vremurile lor. Totodată, aceasta are scopul de a evidenţia evoluţia designului de produs şi modurile în care aplicaţiile acesteia creează obiecte de o valoare sentimentală unică pentru posesorii lor. Vernisajul expoziţiei va avea loc la Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov, pe data de 17 mai 2019, de la ora 18:00, iar expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe data de 30 septembrie 2019.

Eveniment organizat de Centrul Ceh, Ambasada Republicii Cehe şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Centrul ceh expo

About Author

Connect with Me: