Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
centenar-unire-1918

La mulți ani, România!

Oriunde ne-am afla, 1 decembrie este ziua noastră, a tuturor românilor mândri și iubitori de țară, de strămoși, de plaiurile miortice și de istoria poporului românesc. De altfel, chiar așa cum menționa istoricul Filip-Lucian Iorga, într-un material marca Mediafax, pentru fiecare dintre noi este mult mai ușor să ne apropiem de istorie prin poveștile de familie, motiv pentru care toți românii ar trebui să își cunoască strămoșii:

”Eu cred foarte mult în ţesutul ăsta familial şi personal al istoriei. Cred că ne putem apropia mai uşor de anumite evenimente dacă ne simţim legaţi de ele decât aşa doar dacă le citim dintr-un manual sau vedem documentare despre ele. De obicei, un eveniment ca Marea Unire devine sărbătoare în momentul în care ştii că cei apropiaţi ţie au făcut nişte sacrificii, că au contribuit şi ei. Este o construcţie comună. 1 Decembrie este o construcţie la care au participat strămoşii noştri şi e bine să ştim asta, să ne amintim şi să-i omagiem”.

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Ziua de 1 Decembrie 1918 incununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar. (Sursa: www.ziuanationala.ro).

Astăzi, la zi de mare sărbătoare, dorim tuturor românilor să fie fericiți și împliniți în orice colț din lume s-ar afla, să nu uite nicio clipă că sunt români și să cinstească valorile, datinile și moștenirea lăsată de strămoșii noștri!

La multi ani cu prosperitate si bunastare!

About Author

Connect with Me: