Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
vrabete 3

Iulian Vrabete: despre paradoxul TVA-ului pentru drepturile de proprietate intelectuală

Există în România o instituție căreia nu trebuie să ne facem griji că i s-ar putea știrbi independența. De fapt este atât de independentă încât nu ia în seamă nici hotărârile justiției. Ea se numeste ANAF și  ESTE SUVERANĂ.

Prin decizia 48/2017, Înalta Curte de Casație și Justiție stabilește că drepturile intelectuale nu sunt purtătoare de TVA deoarece ele sunt un venit așa cum este chiria, de exemplu, care un este purtătoare de TVA, fiind un venit din cedarea folosinței bunurilor.

 “Dreptul intelectual” este ceea ce primește autorul, interpretul sau producătorul de la cel căruia îi cedează acest drept, spre a face bani cu el – și anume: compoziția, interpretarea sau producția.

Deși o decizie a ICCJ este obligatorie pentru oricine din această țară, ANAF obține, prin Ministerul de Finanțe,  o Hotărâre de Guvern, H.G. 354/2018, prin care reintroduce TVA-ul pentru toate sursele de colectare de drepturi (radio, TV, cablu, ambiental), cu excepția copiei private, care, ghinion, este explicit prevăzută într-o decizie a Curții Europene de Justiție. Hotărârea creează un haos pe piață, pentru că, deși tribunalele dau sentințe în continuare ca și cum drepturile intelectuale nu au TVA, conform deciziei ICCJ, ANAF nu ține cont de această decizie.

“Cadoul ” pentru dumneavoastră din H.G. 354/2018 este cel conform căruia vi se adaugă TVA la cota de administrare, pe care îl veți plăti chiar voi, din remunerație. În loc de 15%, veți avea 18%. Se consideră că beneficiați de un serviciu plătit, ca spălătoria de haine sau mersul la coafor. Nu contează că sunteți membru, că organizația care funcționează din cota de administrare este a dumneavoastră, creată special să vă gestioneze drepturile.

Mai rămâne ca atunci când vă plimbați familia cu mașina să vă bage la evaziune fiscală, fiindcă faceți transport de persoane fără să le taxați cu TVA.

About Author

Connect with Me: