Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version

Ion Besoiu

 ion-besoiu--465x390Actorul Ion Besoiu a încetat din viaţă pe 18 ianuarie, la vârsta de 85 de ani. Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. Îndrăgitul actor, erou al copilăriei celor care au iubit “Toate pânzele sus!”, şi-a dedicat viaţa teatrului şi filmului românesc.

Ion Besoiu a debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariţia filmului ”Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan, în care i-a avut parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Pe Ion Besoiu şi Jean Constantin i-a legat o prietenie de-o viaţă. Actorul a povestit în nenumărate rânduri de petrecerile de pomină organizate de Jean Constantin. Ion Besoiu a trăit în perioada boemiei legendare din teatrul românesc. Prietenii actori îl alintau pe Ion Besoiu cu porecla “Jimmy.”

Se spune că Ion Besoiu şi-a dorit să fie marinar, pe când era copil, dar şi că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 13 ani, a ajutat la căratul tărgilor cu răniţi la spital.

Numele real al actorului este, de fapt, Besoi, nu Besoiu.

A jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu, timp de 16 ani, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra”. A fost, timp de 12 ani, directorul Teatrului Bulandra.

Cele mai cunoscute roluri ale actorului Ion Besoiu sunt Cloşca, în “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în “Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în “Hamlet” (1985), Oronte, în “Mizantropul” (1989), Corifeu, în “Antigona” (1993), Ferapont, în “Trei surori” (1995), Senecus, în “Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în “Oblomov” (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: “Furtuna”, “Neamul Şoimărestilor”, “Haiducii”, “Răscoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Păcală”, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste”, “Lumini şi umbre”.

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

De asemenea, Ion Besoiu a fost preşedinte executiv al Fundaţiei “Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

Avea o bogată activitate în teatru şi film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la gala Gopo din 2011.

Ion Besoiu avea pregătit, de câţiva ani, locul de veci, care se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă cea de-a patra soţie, pe nume Luminiţa, considerată marea iubire a actorului.

„Când a murit, mi s-a zguduit credinţa în Dumnezeu”, mărturisea Ion Besoiu despre Luminiţa, pe care a luat-o de soţie când avea 61 de ani.

Ioana, în vârstă de 36 de ani, este singura fiică a lui Ion Besoiu, pe care o are împreună cu fosta sa soţie, actriţa Emilia Dobrin. Ioana i-a dăruit tatălui ei doi nepoţei gemeni.

Ion Besoiu, care şi-a închinat toată viaţa scenei, a fost răsplătit cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului, şi cu o stea mai mică, din aur, pe care s-o ia acasă, în anul 2015.

Ultimul premiu pe care l-a câştigat Ion Besoiu a fost o distincţie obţinută anul trecut, la vârsta de 85 de ani, pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin la ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Film Love is Folly (Varna, Bulgaria). El a obţinut trofeul pentru rolul colonelului din filmul “Bucureşti NonStop”, în regia lui Dan Chişu.

Sursa: www.mediafax.ro

Colegii de la CREDIDAM se alatura familiei indurerate si isi exprima deosebita pretuire pentru indragitul actor Ion Besoiu.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

About Author

Connect with Me: