Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
twenty_by_nine_extra_large_25340a38-6f65-4380-9af8-e3e38b674ff7

Înapoi în iarnă, la UNTEATRU

Ţara se revoltă. Doi fraţi vitregi se reunesc după mai bine de zece ani. Ea cu o agendă revoluţionară, el într-o paralizie societală care pare de nevindecat. Ambii caută să înţeleagă cine sunt. Înainte de toate însă, trebuie să înţeleagă de unde vin. “Înapoi în iarnă” este un spectacol care urmăreşte drumul căutării identitare a doi tineri care încearcă să se întoarcă la origini: în provincie, în satul în care au copilărit, în iernile româniei în tranziţie. Pe fundalul unor proteste care par fără sfârşit – anti-corupţie, LGBT, anti-LGBT – protagoniştii sunt martorii ascensiunii şi căderii politice a tatălui lor, baronul local ajuns la putere, antihristul poporului revoltat.

Moştenirea răului patern, istoriile de familie, datoria civică, ruptura dintre generaţii, prăpastia dintre urban şi rural, anii de tranziţie, libertatea de a alege pe cine iubim sunt subiecte care redefinesc relaţia celor doi fraţi şi care îi aduc mai aproape de ei înşişi.

Povestea proiectului s-a dezvoltat plecând de la jurnalul ţinut de bunicul autoarei în 1991, jurnal pe care aceasta l-a descoperit cincisprezece ani mai târziu. Legăturile cu satul copilăriei sale, anii de tranziţie petrecuţi în provincie, precum şi relaţia cu sudul au jucat un rol important în definirea universului dramatic.

“Înapoi în iarnă” chestionează ideea de origine, relaţia părinţi-copii şi individualitatea sudului. Sudul este rememorat cu poveştile lui cu strigoi şi blesteme, cu sărăcia şi lipsa accesului la resurse, cu superstiţiile sale.

În decursul lucrului la text povestea a împrumutat din realităţile sociale ale mişcărilor de stradă şi a imaginat un univers în care relaţia disfuncţională dintre cei doi fraţi şi tatăl lor îşi construieşte dinamica pe fundalul revoltelor şi nemulţumirilor generale care domină spaţiul public.

Regia şi textul sunt semnate de Andreea Cristina Borţun, scenografia e realizată de Andreeea Săndulescu. Interpretează actorii: Cosmina Stratan şi Alexandru Ion. Spectacolul este programat duminică 14 ianuarie, de la orele 19:00. (R.N.)

inapoi in iarna

About Author

Connect with Me: