Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
small_afis_Lowendal_TNB_800

În Rotonda Sălii Mici a TNB, expoziţia Scena şi Tabloul – proiecte de scenografie şi costume ale baronului George Löwendal

„Scena şi tabloul” este titlul unei noi expoziţii dedicate creaţiei artistice a baronului George Löwendal, deschisă în sala Rotonda a Teatrului Naţional din Bucureşti în perioada 4 – 20 februarie 2019.

Conturând un destin artistic lansat în anul înfăptuirii României Mari, 1918, această expoziţie va focalize asupra proiectelor de scenografie şi costume realizate în perioada 1921-1945 când George Löwendal a activat în cadrul teatrelor din Bucureşti, Cernăuţi, Timişoara, Brăila sau Craiova. Aici a realizat decoruri de mare succes consemnat în presa vremii de contemporani de marcă cum au fost Lucia Demetrius, Petru Comarnescu, Adrian Maniu sau Ionel Jianu. Alături de aceste creaţii care au văzut luminile rampei vor fi expuse desenele în cărbune, de mare virtuozitate, care reprezintă actori din generaţia de aur a teatrului românesc ca Radu Beligan, Fory Etterle, Dan Botta, Grigore Vasiliu Birlic, Dinu Ianculescu, Ion Manolescu etc.

Curatoriată de Călin Stegerean, expoziţia îl prezintă pe George Löwendal ca personalitate de prim rang a teatrului din România, cu o viziune artistică de mare originalitate şi valoare, pe care proba timpului a confirmat-o neîncetat.

Finisajul evenimentului va avea loc în data 20 februarie 2019 cu o conferinţa susţinută de renumitul teatrolog George Banu, care va avea loc în Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti la ora 18.00.

Expoziţia este organizată de Fundaţia Löwendal în parteneriat cu Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale ” din Bucureşti şi Domeniul Manasia şi face parte din proiectul România 100: Scenografie, Pictură. Costum, finanţat de Primăria sector 1 Bucureşti prin Centrul Cultural sector 1 în cadrul programului ,,Centenar pentru Toţi‘‘ – sesiunea 2017 – 2020.

small_afis_Lowendal_TNB_800

About Author

Connect with Me: