Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
buruma

Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ştefănescu

Editura Humanitas şi One World România vă invită duminică, 17 martie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o întâlnire specială cu istoricul şi eseistul anglo-olandez Ian Buruma. Dialogul cu Cătălin Ştefănescu se va opri atât asupra celor două cărţi ale sale publicate până acum în limba română, cât şi asupra pasiunii pentru cinematografie. Festivalul One World România va include o selecţie de film documentar realizată de Ian Buruma care va participa, între 16 şi 22 martie, la o serie de proiecţii şi dezbateri.

Intrarea la dialogul din librărie este liberă, în limita locurilor disponibile, şi se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Cărţile lui Ian Buruma, „Anul Zero. 1945, o istorie“ şi cea scrisă împreună cu Avishai Margalit, „Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii faţă de Vest“, vorbesc despre fracturi societale din care o revenire pare aproape imposibilă şi despre efectele care apar atunci când relaţiile de putere şi influenţă se modifică dramatic. O atenţie deosebită este acordată impactului asupra vieţilor indivizilor, acolo unde proiecţiile culturale se pot transforma de multe ori în prejudecăţi, ură, intoleranţă sau, alteori, în proiecte gândite să împiedice repetarea catastrofei.

A pleca de la zero înseamnă a lua totul de la capăt. Dar oare poţi să iei totul de la capăt după un război care a schimonosit planeta? Poţi să ceri doar dreptate, nu şi răzbunare? Poţi să ierţi? Poţi să ieşi teafăr din cel mai negru coşmar? Sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pune Ian Buruma în „Anul Zero. 1945, o istorie“, o carte fundamentală pentru înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Occidentalismul“ reia povestea raporturilor dintre Est şi Vest, dar de data asta unghiul de vedere se schimbă. E tot o carte despre stereotipiile, fantasmele şi construcţiile urii. Numai că acum ţinta este Vestul, în care adversarii văd o lume a răului, lipsită de suflet, vibraţie şi viziune. O lume egoistă şi mercantilă, cosmopolită şi uscată, unde iluminarea spirituală şi autenticitatea morală nu se (mai) găsesc. Buruma şi Margalit iau în discuţie argumentele invocate de cei care detestă Occidentul şi analizează urmările pe care le poate avea cocteilul de intoleranţă, prejudecată, fanatism şi reacredinţă în articularea unor idei, atitudini şi acţiuni.

Cele patru capodopere ale documentarului mondial pe care Ian Buruma le va prezenta publicului în festivalul One World România sunt:  „Terminus“ (1961), de John Schlesinger, „Durerea şi mila“ (1969), de Marcel Ophüls, „Vârtejul: cronica unei familii“ (1997), de Péter Forgács şi „Ultimul dintre nedrepţi“ (2013), de Claude Lanzmann.

Selecţia realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale. Alegerea scurtmetrajului „Terminus“, al celebrului cineast britanic John Schlesinger, reflectă preocuparea sa pentru cinema şi afinităţile – unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său – cu acest mediu. Buruma a studiat cinematografia japoneză la Tokio, a scris eseuri şi articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicaţii ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, „Teatrul cruzimii: artă, film şi umbrele războiului.

About Author

Connect with Me: