Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Hamelin

Hamelin – un nou spectacol din seria „Bulandra – lecturi online. Vă rugăm să vă deschideţi telefoanele!”

Teatrul Lucia Sturdza Bulandra intră în noul an cu forţe proaspete, continuând proiectul spectacolelor-lectură „Bulandra – lecturi online. Vă rugăm să vă deschideţi telefoanele!” cu un text al dramaturgului spaniol Juan Mayorga – „Hamelin”, în regia lui Claudiu Goga.

Autorul mărturisea: “Când m-am decis să scriu „Hamelin”, eram foarte interesat de ceea ce numim „scenografie verbală”, esențială în teatrul Secolului de Aur și în teatrul elisabetan. Niciun fel de efecte speciale nu pot construi imagini atât de extraordinare, precum cele provocate de cuvinte. Scenografia verbală creează spații și timpuri”.

Juan Mayorga s-a născut la Madrid, în 1965. Licențiat în Filosofie și Matematică, studiază apoi la Münster, Berlin și Paris. În 1997, își susține doctoratul în filosofie cu un studiu despre “Politică și memorie în opera lui Walter Benjamin”.

Este membru fondator al Academiei de Arte Scenice din Spania. Este laureat al Premiului național de teatru (2007) și al Premiului național de literatură dramatică (2013), precum și al Premiului Europa, Realități teatrale (2016). În aprilie 2018 a devenit membru al Academiei Spaniole.

Spre deosebire de alți autori din generația sa, Juan Mayorga s-a apropiat de teatru, scriind poezie și roman. Este și un eseist remarcabil. Dintre piesele sale, amintim: Mai multă cenușă, Traducătorul lui Blumemberg, Drumul spre cer, Animale de noapte, Scrisori de dragoste către Stalin, Hamelin, Băiatul din ultima bancă, Pacea eternă, Arta interviului, Reikiavik, Iugoslavii, Ultimele cuvinte ale lui Copito de Nieve, Cartograful etc.

“În Hamelin asistăm la procesul societății. Copiii devin o marfă, şi, trecând de la niște părinți ignoranți și lipsiți de scrupule în mâinile unor indivizi imorali, își pierd prematur inocența. Abia intrați în adolescență, acești copii au de ales între fugă – dacă pot fugi – și delincvență. Dar Juan Mayorga nu se oprește aici. El critică și presa senzaționalistă, care prezintă aceste subiecte urmărind doar să obțină rating. Totodată, pătrunzând în casa judecătorului, descoperim, uimiți, că omul acesta, atât de preocupat de soarta copilului abuzat, nu este în stare să-și crească propriul copil, devenit agresiv și ajungând să fie exmatriculat din școală. Descoperim, astfel, că și în lumea celor înstăriți, lucrurile nu stau mai bine. Piesa face un portret brutal al societății  contemporane, în care s-au pierdut adevăratele valori” (Jerónimo Mozo)

Din distribuţie fac parte actorii: Mihai Constantin, Ioana Anastasia Anton, Ana Ioana Macaria, Constantin Dogioiu, Gheorghe Ifrim, Andreea Bibiri, Şerban Pavlu, Anca Sigartău, Cătălin Babliuc şi Maria-Veronica Vârlan.

About Author

Connect with Me: