Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
one world 1

Filme româneşti la OWR 12 Istorie, sexualitate, poezie, Beatles şi anarhism

Între 15 şi 24 martie are loc cea de-a 12-a ediţie a Festivalului One World Romania, în şase locaţii din centrul Bucureştiului. 11 proiecte documentare realizate în România în ultimii doi ani vor fi prezentate în cadrul festivalului.

Programul include documentare ale unor cineaşti consacraţi prin filmele lor de ficţiune, precum Radu Jude („Cele două execuţii ale mareşalului”), Dana Bunescu sau Răzvan Rădulescu („Evropa” – work-in-progress), ale căror contribuţii pe tărâmul non-ficţiunii se vor dovedi vitale pentru evoluţia genului în România.

Scurtmetrajul „Cele două execuţii ale mareşalului”, realizat de Radu Jude, demitizează personalitatea Mareşalului Ion Antonescu, punând în paralel secvenţa execuţiei filmată de Sergiu Nicolaescu pentru „Oglinda” şi filmarea de arhivă care a stat la baza reconstituirii. Filmul va fi proiectat pe 16 şi 24 martie, împreună cu documentarul „Bisbee ‘17”.

La proiectul „Evropa”, Dana Bunescu şi Răzvan Rădulescu lucrează cu materiale filmate de cinci studenţi la film din Germania care iniţial au vrut să documenteze protestele de pe Maidanul ucrainean şi apoi au pornit într-o călătorie către Cernobîl. Un fragment din „Evropa” va fi prezentat în premieră de cei doi realizatori sâmbătă, 23 martie, la ARCUB.

Filmul Adinei Pintilie „Touch Me Not” va fi lansat oficial în cinematografele din România în cadrul festivalului One World Romania. În program veţi regăsi o serie de evenimente speciale legate de acest film neconvenţional, la graniţa fluidă dintre realitate şi ficţiune, care invită privitorul să-şi pună sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, sexualitate, corp.

Duminică, 17 martie în Sala Arcelor de la ARCUB va avea loc dezbaterea Touch Me Not – Politicile Corpului, un dialog cu carismaticii protagonişti ai filmului: Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, activişti pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilităţi, actriţa şi profesoara Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais şi Robert Altman, activista şi lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann, producătoarea Bianca Oana şi regizoarea Adina Pintilie.

În aceeaşi după-amiază, pe 17 martie, la POINT şi ARCUB vor avea loc 2 ateliere concepute de protagoniştii filmului „Touch Me Not”. Vor fi experienţe inedite şi intense în care participanţii nu doar că îi vor cunoaşte mai bine pe protagoniştii filmului, dar vor avea ocazia să experimenteze împreună, în cadrul acestor ateliere, trăiri şi emoţii pe care poate şi le reprimă sau pe care nu le-au explorat niciodată. Numărul de participanţi la aceste ateliere este limitat, aşa că aplicaţi cât mai repede.

Nu în ultimul rând, una dintre petrecerile speciale ale festivalului va fi organizată împreună cu echipa „Touch Me Not” şi va avea loc sâmbătă 16 martie, după ora 23, în Q Club, avându-i în prim plan pe FLUID.

La OWR 12 sunt prezentate şi alte filme entuziasmante ale unor realizatoare deja experimentate, precum Mona Nicoară („Distanţa dintre mine şi mine”) şi Alexandra Gulea („Valea Jiului – Note”), dar şi un fragment din filmul la care lucrează Andrei Ujică – „Things We Said Today”. Proiectul lui Ujică reconstituie weekendul 13-15 august 1965, în New York, când The Beatles au dat primul lor concert pe Shea Stadium, în timp ce la Los Angeles avea loc revolta din cartierul de culoare Watts.

Documentarul realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon – „Distanţa dintre mine şi mine” – ne-o prezintă pe Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare poetă urâtă din literatura română”. După proiecţia filmului de joi, 21 martie de la Cinemateca Eforie, sunteţi invitaţi la o seară de poezie dedicată protagonistei, alături de autoarele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu şi Teona Galgoţiu.

Scurtmetrajul Alexandrei Gulea – „Valea Jiului – Note” este dedicat situaţiei particulare a acestei zone unde industria a dispărut complet şi oamenii au fost nevoiţi să caute de lucru în afara ţării, lăsându-şi în urmă copiii. Documentarul rulează împreună cu „Zori de zi” pe 22 şi 23 martie.

Anul acesta vor fi prezentate şi filme ale unor realizatori aflaţi la început de carieră, pe care pariem. „Timebox” de Nora Agapi va fi proiectat pe 19 martie la Pavilion 32 şi pe 21 martie la Cinema Eforie. Documentarul descrie o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut realizatoarea.

„John 746”, scurtmetrajul tinerei regizoare Ana Vîjdea are în prim-plan un american boem, cu vederi anarhice, care trăieşte împreună cu căţelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor.

La One World Romania 12 vor fi prezentate şi trei proiecte de lungmetraj aflate în lucru, aparţinând unor debutanţi, pe care le prezentăm cu intenţia de a-i acompania în procesul de finalizare a acestora. După fiecare proiecţie tinerii regizori vor fi în sală pentru a primi feedback din partea publicului, o ocazie rară pentru ambele părţi.

„Pocalul. Despre fii şi fiice” – proiectul Cătălinei Tesăr – ne prezintă o comunitate de romi din Transilvania şi felul în care tradiţiile lor intră în conflict cu lumea de astăzi. Documentarul va fi prezentat pe 23 martie la Pavilion 32.

În „Casa cu păpuşi”, un tânăr regizor (Tudor Platon) urmăreşte cinci femei în vârstă din familia sa extinsă şi modul în care se acomodează şi reflectează asupra acestei vârste. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32, iar biletele sunt disponibile aici.

„Casa noastră” – proiectul lui Victor Bulat – spune povestea unei familii din Bălţi, Republica Moldova, observându-i pe membrii ei în toiul pregătirilor de Revelion în decembrie 2016. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32.

one world 2

one world 3

one world 4

About Author

Connect with Me: