Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
SFR

Filme în premieră la SFR 2018: Despre viaţă, dorinţă, România centenară, revoluţie şi vârstele iubirii

Festivalul SFR aduce la Iaşi premiere româneşti din 2018: „Licu – o poveste românească”, „Charleston”, „Braşov – doi ani prea devreme” şi „România la 100 de ani”.

Festivalul Serile Filmului Românesc aduce în atenţie în acest an, patru premiere ale cinematografiei româneşti. Patru filme importante ale anului 2018 vor fi prezentate în premieră la festival, la cea de-a 9-a ediţie, în perioada 6-10 iunie.

Patru premiere, cu diversitate, revoluţie, viaţă şi o Românie Centenară. „Ne-am dorit ca în acest an să punem accent pe specialul din peisajul cinematografic românesc actual. Am descoperit valoarea documentarelor prin partenerii noştri de la AGERPRES şi vom continua să promovăm acest lucru pe marele ecran. Apoi, filmul Licu-o poveste românească, care a venit spre noi ca un semn că frumuseţea unui film poate sta şi în povestea vârstei, în iubirile ei, ne-a făcut să mergem cu invitaţia chiar spre personajul principal şi da, îl vom avea pe domnul vârstelor – Licu – la SFR, alături de regizoare. Braşov – doi ani prea devreme este un punct tare, pentru că spune poveştile despre care se ştie prea puţin, pentru că implică o sinceritate a documentarului despre Revoluţie aşa cum ne-ar plăcea să vedem. La fel se întâmplă şi cu documentarul AGERPRES, România la 100 de ani, care întregeşte programul în acest an al Centenarului, ceea ce avem de întregit noi, ca tineri şi ca români. Aflarea poveştilor adevărate prin film – cred că poate fi un punct comun al premierelor din acest an, printre care Charleston se remarcă prin povestea-intrigă, în care Victor Rebengiuc are un rol special”, spune Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR.

Irina-Margareta Nistor, despre Victor Rebengiuc în rolul din Charleston: „Surpriza absolută a a cestei ediţii este prezenţa din avanpremiera Charleston, în oglindă cu scena Cinei cea de taină din Pădurea spânzuraţilor: un dialog perfect al surzilor, al non-comunicării, care-l transformă pe Victor Rebengiuc într-un maestru al umorului de cea mai fină calitate!”

Charleston spune povestea unui triunghi amoros absurd, format din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi pentru totdeauna. Alexandru, după pierderea soţiei sale, Ioana, chiar în ziua aniversării sale a 42 de ani, are parte de o vizită surpriză. La uşa acestuia apare tânărul Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni.

Pelicula Braşov – doi ani prea devreme vine în întâmpinarea celor 30 de ani de la revolta braşovenilor. Documentarul redă viu impactul manifestaţiilor din 15 noiembrie 1987,  care au constituit primul protest politic de masă din istoria românilor aflaţi sub comunism. Este un film al cărui scop este „să rămână ca dovadă”, afirmă regizorul, şi să vorbească tinerei generaţii care ştie prea puţin despre pătimirile ce au marcat destinul unei societăţi.

Licu, o poveste românească prezintă România ultimului secol, văzută prin ochii unui om pierdut în istorie care, timp de 92 de ani, a suferit, a râs, a plâns şi a iubit.

Filmul este o metaforă despre propria condiţie, despre efemeritate şi trecerea timpului, este o lecţie de viaţă, dar şi un veac de supravieţuire, secvenţele ilustrând parcă fotografii dintr-un album. Documentarul va fi lansat în cinematografele româneşti pe 24 august 2018.

Marea Unire – România, la 100 de ani nu este o lecţie seacă de istorie, ci un documentar  bazat pe oameni şi mărturiile acestora. Fricile, bucuriile şi speranţele lor însoţesc spectatorul pe parcursul celor 80 de minute. Totul se transformă într-o călătorie provocatoare pentru cei care vor să simtă emoţia istoriei vii. Documentarul prezintă atât momentul Marii Uniri, pus în contextul internaţional, dar şi „evaluarea” fiecărui protagonist care are legătură cu ceea ce s-a întâmplat în 1918. România, la 100 de ani înseamnă şi suferinţa celor care au fost despărţiţi de familiile lor şi deportaţi. Finalul, deschis, invită la meditaţie, prin dorinţele exprimate de românii din Basarabia şi Bucovina de Nord despre ce mai pot aştepta din partea României.

Secţiunile SFR 2018 sunt: Secţiunea Retrospectiva Victor Rebengiuc, Secţiunea Premieră, Secţiunea Documentar, Secţiunea Elisabeta Bostan, Secţiunea Documentar AGERPRES, Secţiunea Scurtmetraj şi Secţiunea Cele mai bune filme româneşti ale anului 2017/2018.

Festivalul Serile Filmului Românesc este iniţiat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei marelui ecran pentru filmul românesc. Festivalul a dezvoltat, de-a lungul timpului, parteneriate, iniţiative culturale şi alte proiecte dedicate filmului românesc. Iniţiat în 2010, continuat timp de opt ani cu retrospective, invitaţi şi parteneri din lumea cinematografiei româneşti, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel naţional de instituţiile reprezentative din mediul cultural.

La momentul lansării, festivalul SFR era unicul cu acest profil din ţară, dedicat în exclusivitate filmului românesc şi a reuşit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Din 2017, Iaşul a devenit Ţara Filmului Răsare, cu reşedinţa numită sugestiv #Cinefilia. (R.N.)

About Author

Connect with Me: