Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
mnar

Expoziţie eveniment: “În lumea personajelor lui Löwendal”

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi Fundaţia Löwendal vă invită să vizitaţi expoziţia “În lumea personajelor lui Löwendal” , organizată cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea lui George Löwendal (1897-1964).

Expoziţia organizată la Muzeul Colecţiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111, relevă forţa creatoare a acestui artist prolific, a cărui operă acoperă genuri şi stiluri diferite, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la peisaje influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictură religioasă neobizantină.

Selecţia propusă prezintă circa 120 de lucrări aparţinând Fundaţiei Löwendal şi ilustrează diversitatea activităţii lui George Löwendal. Imaginea oferită de pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate la Cernăuţi este completată de afişe ce dezvăluie interesul artistului pentru grafica publicitară. Selecţia mai cuprinde grafică de şevalet, schiţe “proletcultiste”, afişe şi reclame inaccesibile publicului în ultimul deceniu.

Lucrările de artă sunt completate de un amplu aparat documentar care conferă evenimentului caracterul unei adevărate expoziţii –dosar.

Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorţii: el poposeşte mai întâi la Bucureşti (1921-1925) stabilindu-se ulterior, pentru un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf şi director tehnic al nou înfiinţatul Teatru Naţional.

Modernitatea înnoitoare cultivată de Löwendal în lumea prin excelenţă citadină a Cernăuţilor din anii interbelici, se va îmbina neaşteptat cu o vână tradiţională, regăsită odată cu descoperirea autenticităţii Bucovinei, cu peisajele, mănăstirile şi, mai ales, cu ţăranii săi. O experienţă sintetizată astfel de artist într-un interviu publicat în iulie 1935 în Facla, “un Gauguin a trebuit să părăsească Parisul pentru Tahiti, ca să găsească noutăţi demne de a rămâne mărturie veacurilor; pe mine o soartă mai fericită m-a aruncat într-o Americă nedescoperită încă de pictorii români: Bucovina. (…) Aici au mai rămas aşezări de răzeşi în care portul de pe vremea lui Ştefan cel Mare se poate găsi nealterat”.

Expoziţia-eveniment va rămâne deschisă până la începutul anului viitor şi este realizată de Muzeul Naţional de Artă al României  şi Fundaţia Löwendal în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru (FNT). (R.N.)

 Lowendal 02

Lowendal 01

About Author

Connect with Me: