Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
minovici

Expoziţia tematică „Portretul ca biografie a inocenţei. Un fotograf interbelic: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită începând de miercuri, 20 noiembrie 2019, să vizitaţi expoziţia tematică de fotografie „Portretul ca biografie a inocenţei. Un fotograf interbelic: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”, deschisă la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Fotografiile au fost realizate de inginerul Dumitru Furnică-Minovici, cel care s-a născut la Bucureşti, în ziua de 14 decembrie 1897, părinţii săi fiind Zaharia Furnică şi Elena, născută Minovici.

Deşi încă din copilărie manifestă o atracţie deosebită către artă, părinţii lui au dorit ca, după absolvirea liceului, să studieze la o universitate tehnică. Astfel s-a înscris la Facultatea de Mine şi Petrol din Toulouse. După absolvire şi-a completat studiile cu un doctorat la Paris, la Ecole du Petrole.

Întors în ţară, a fost angajat de Societatea Creditul Minier (care pe atunci furniza petrol românesc în toată Europa) la sucursala din Viena, „Cremin”, ca director general, funcţie ce îl obliga să călătorească aproape zilnic în toată Europa, pentru încheierea de contracte.

A avut astfel posibilitatea ca în timpul liber să viziteze muzeele, anticariatele, vânzările de licitaţii de obiecte de artă, pe care le expedia în ţară, cu intenţia ca, la întoarcere, să fondeze un muzeu.

Expoziţia oferă publicului, pe de o parte, ceea ce a însemnat pasiunea pentru fotografie a unui liber profesionist interbelic, iar pe de altă parte reprezintă informaţie foarte interesantă, de profil antropologic, privind omul interbelic aflat în clasa de mijloc a Europei. Deoarece majoritatea persoanelor portretizate fotografic de Dumitru Furnică-Minovici nu sunt români, ci parteneri ai afacerilor sale de pe cuprinsul Europei Centrale.

Colecţia de peste 5000 de clişee care i-au aparţinut lui Dumitru Furnică-Minovici a fost digitizată între anii 2017-2018, iar prezenta expoziţie reprezintă numai o tematică extrasă din temele foarte variate ale colecţiei.

Expoziţia are o dublă premieră: calitatea de fotograf a inginerului Dumitru-Furnică-Minovici, necunoscută până în prezent, şi expunerea pentru prima oară a unei părţi din fotografiile sale, în faţa publicului. În fotografiile lui Dumitru Furnică-Minovici vom descoperi o lume interbelică dornică de viaţă, de seninătate şi foarte preocupată să-şi păstreze inocenţa.

Expoziţia rămâne deschisă până pe 30 martie 2020.

About Author

Connect with Me: