Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version

Emil Simon

Emil SimonA încetat din viata dirijorul, compozitorul si profesorul Emil Simon, conducator al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca, al carei director a si fost în perioada aprilie 1988- iunie 2000.

Artistul s-a nascut la 24 septembrie 1936 si a început studiul pianului la vârsta de 6 ani . A studiat dirijatul de orchestra cu Antonin Ciolan si compozitia cu Sigismund Toduta, la Academia „Gh. Dima” din Cluj, beneficiind si de o Bursa George Enescu. S-a perfectionat la Paris cu Nadia Boulanger, Manuel Rosenthal, Olivier Messiaen, ulterior la Praga si Stockholm cu Sergiu Celibidache.

A colaborat cu marile institutii muzicale din tara si a fost invitat sa dirijeze prestigioase ansambluri din Europa, America si Extremul Orient, repertoriul sau a incluzând peste 3000 de titluri interpretate în 1500 de concerte, un repertoriu vast în toate stilurile si epocile, cu un accent deosebit asupra muzicii secolului nostru (cu 700 de prime auditii de muzica româneasca si universala), multe din lucrari fiind înregistrate la radio si televiziune sau editate pe discuri.

În anul 1999, publicatiile clujene îi acorda „Premiul de excelenta” în domeniul culturii si este nominalizat printre cele 2000 de personalitati proeminente ale culturii secolului XX de catre Universitatea Cambridge. În anul 2001 a fost ales Cetatean de onoare al orasului Cluj Napoca. Presedintia României i-a decernat Ordinul „Serviciu Credincios” în Grad de Cavaler.

Membrii CREDIDAM, colegii artisti deplâng disparitia lui Emil Simon, senior al baghetei, desavârsit profesionist si exemplu de talent si daruire.

Dumnezeu sa-l ierte!

About Author

Connect with Me: