Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
dobass

Donbass – Propunerea Ucrainei la Oscar, 2019 Acum în Cinematografele din România

Donbass – cel mai recent lungmetraj al regizorului Sergei Loznitsa, a intrat în programul cinematografelor din România. În următoarele zile, pelicula premiată la Cannes în 2018 va putea fi următită pe marile ecrane din Bucureşti şi în sălile de cinema din Arad, Bârlad, Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Piteşti, Sfântu Gheorghe şi Timişoara.

Un film tragicomic produs cu participare românească, Donbass a avut parte de o premieră cu sala arhiplină la Cinema Elvire Popesco, unde cinefilii au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor. Deşi nu a putut fi prezent la eveniment, regizorul Sergei Loznitsa a salutat publicul prin intermediul unei transmisiuni live. Acesta le-a mulţumit tuturor celor prezenţi în sală pentru entuziasmul cu care au primit vestea lansării filmului în România, povestinu-le pe scurt despre subiectele care l-au inspirat.

,,Am prezentat acest film în cea mai mare parte a Europei şi am descoperit că oamenii

ştiu foarte puţine lucruri despre acest război. Chiar dacă au auzit câte ceva, nu sunt conştienţi de amploarea evenimentelor din estul Ucrainei.’’, le-a spus Sergei Loznitsa cinefililor prezenţi la eveniment. Regizorul a mulţumit tuturor colaboratorilor din ţară, subliniind faptul că după prima sa colaborare din 2010 cu directorul de imagine Oleg Mutu, care semnează şi imaginea Donbass, partea românească a echipei sale s-a dezvoltat continuu.

Şapte videoclipuri postate pe YouTube de martori ai evenimentelor din estul Ucrainei l-au inspirat pe Sergei Loznitsa în realizarea scenariului Donbass. O parte dintre cele 13 capitole din film sunt reconstituiri ale situaţiilor surprinse de aceste materiale video, altele fiind poveşti pe care cineastul le-a cules de la locuitorii din regiune. Toate ating subiecte sensibile, urmărind efectele războiului asupra diferitelor tipologii umane şi ilustrând realităţile unei naţiuni dezbinate. Tema principală este propaganda, filmul reprezentând un manual de combatere a Fake News în 12 lecţii.

”Pentru noi, Donbass este un prilej de reflecţie. Asupra contextului geo-politic, asupra modului în care se scrie istoria, chiar realitatea zilnică, asupra responsabilităţii individuale de a discerne, pe cât posibil, între adevăr şi fals, realitate şi propagandă. Donbass tratează în ultimă instanţă un fenomen universal şi ne-ar placea să reprezinte un real prilej de dezbatere. Credem că rolul artei este sa pună întrebări şi nu să ofere neapărat răspunsuri. Răspunsurile, ca şi responsabilitatea, sunt individuale, altminteri arta tinde să devină propagandă.”, subliniază Cristian Nicolescu, co-producator al filmului.

O coproducţie  Germania –Ucraina – Franţa – România – Olanda, Donbass este distribuit în România de Digital Cube Production Studio.

About Author

Connect with Me: