Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
mozart ateneu

De la Cluj la Bucureşti. Câştigători ai concursului internaţional de interpretare “Mozart” în Stagiunea de marţi seara.

Promovarea formaţiilor de muzică de cameră este unua dintre principalele sarcini asumate de Stagiunea de marţi seara. De aceea, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti invită consecvent şi insistent formaţiile câştigătoare ale unor concursuri naţionale şi internaţionale.

Marţi 12 noiembrie, de la orele 19:00, la Ateneul Român, se vor afla pentru prima oară la Bucureşti, în Stagiunea de marţi seara, membrii trio-ului clujean câştigător al Premiului I în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului “Mozart”, decembrie 2016. Sonia Vulturar- vioară, Daniel Demian – violoncelist şi Bogdan Bohuş – pian au ales un program alcătuit din lucrări de Mendelssohn Bartholdy, Şostakovici şi desigur, Mozart.

În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Trio cu pian în do major, KV 548, Felix Mendelssohn Bartholdy – Trio cu pian în re minor, op. 49 nr. 1, Dmitri Şostakovici – Trio cu pian în do minor, op. 8 nr. 1.

Sonia Vulturar este şef partidă vioara a II-a în cadrul orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Este absolventă cu dublă specializare a cursurilor Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca: interpretare, secţiunea vioară, la clasa lect. univ. dr. Dorina Mangra, şi compoziţie, la clasa lect. univ. dr. Peter Szeghö, iar mai apoi la clasa prof. univ. Adrian Pop. Cu o adevărată pasiunea pentru muzica de cameră, Sonia Vulturara susţinut numeroase recitaluri camerale în oraşe precum Oradea, Cluj-Napoca, Sighişoara, Baia-Mare, Satu Mare, Braşov, Bucureşti, Balchik şi Roma, promovând muzica clasică şi contemporană. Muzician complex, violonista este şi o compozitoare inspirată. Datorită dublei pregătiri a fost adesea pusă în ipostaza de compozitor – interpret.

Daniel Demian este violoncelist şi pedagog. În 2018, termină cursurile de specialitate ale Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Vasile Jucan. Se perfecţionează apoi în cursuri de măiestrie susţinute de personalităţi de referinţă din lumea muzicală, dintre care îi amintim pe Marin Cazacu, Diana Ligeti, Octavian Lup, Simona Barbu. În contextul muzicii camerale, a avut oportunitatea de studia alături de profesori de renume ai Academiei clujene, Vera Negreanu şi Nicuşor Silaghi, sub îndrumarea cărora a susţinut diverse recitaluri camerale.

Bogdan Bohuş este absolvent al Academiei Naţionale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera. În prezent este doctorand şi asistent universitar al aceleiaşi instituţii. Pianistul a câştigat numeroase premii la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind premiul II la concursul internaţional “Liszt 200” (2011) si premiul I şi premiul special la concursul Duo pianistic (2011). Tot în ipostaza de solist se remarcă prin multiplele colaborări cu orchestrele Filarmonicii de Stat Transilvania, Filarmonicii de Stat Oradea şi Agile Classical Orchestra, sub bagheta dirijorilor Gottfried Rabl, Tiberiu Soare, Emil Simon, Horvath Jozsef, Janko Zsolt, Cristian Sandu, Dorin Frandeş şi Dalma Kovacs. Pianistul a fost bursier al celei de-a doua ediţii Transylvanian Opera Academy în Cluj-Napoca, desfăşurate în perioada 2018-2019, corepetitor al clasei de operă în cadrul cursurilor de vară ale Academiei Sighişoara în 2018 si a câştigat premiul pentru cel mai bun tânăr acompaniator la Concursul “Mozart” din Cluj-Napoca.

About Author

Connect with Me: