Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Credidam 21 septembrie 2018-7408

CREDIDAM aniversează 22 de ani în slujba artiștilor

Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM), una dintre cele mai performante organisme de gestiune colectivă din lume, a împlinit săptămâna aceasta 22 de ani de existență.

Evenimentul a fost sărbătorit vineri, 21 septembrie, printr-o conferință de presă referitoare la rezultatele financiare ale asociației, precum și la una dintre problemele majore cu care organismul de gestiune colectivă se confruntă în acest moment – impozitarea excesivă a artiștilor.

“Din 1996 și până în prezent, CREDIDAM și-a întărit poziția pe piață și a făcut față cu brio tuturor provocărilor, rămânând un partener credibil, atât pentru artiștii interpreți, cât și pentru utilizatori. De la an la an consolidăm relația cu artiștii și dezvoltăm facilități care să le ușureze activitatea în relația cu CREDIDAM, în ceea ce privește actualizarea de repertorii, verificări și identificări ale pieselor din playliste. De altfel, sperăm ca până în 2019, să finalizăm lucrările la o nouă aplicație care va permite identificarea în timp real a problemelor din playliste. De asemenea, la ora actuală, ne aflăm în plin proces de implementare a modificărilor aduse Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, de către Directiva 2014/26/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014,  privind gestiunea colectivă”, a declarat Ștefan Gheorghiu, director general al CREDIDAM.

70 milioane euro, suma plătită artiștilor interpreți și executanți de-a lungul timpului

În cadrul conferinței de presă, Ștefan Gheorghiu a făcut o scurtă trecere în revistă asupra rezultatelor financiare obținute de asociație, de la înființare și până în prezent:

„Și anul acesta CREDIDAM și-a încheiat activitatea pe excedent și a demonstrat o bună gestionare a comisionului de administrare, astfel încât acesta să nu atingă cota maximă de 15%.  Din anul 1999 și până în 2018, CREDIDAM  a plătit artiștilor români și străini, în total, peste 70 milioane de euro și a achitat impozite și taxe către stat de circa 29 milioane euro. De asemenea, ne aflăm într-o continuă creștere a numărului de membri (peste 15.000) și a sumelor repartizate artiștilor, fapt observat și în repartiția din iunie 2018 unde am avut o suma repartizată artiștilor români și străini de aproximativ 4,9 milioane euro, față de penultima repartiție, din decembrie 2017, unde suma a fost de aproximativ 4,5 milioane euro”, a declarat Ștefan Gheorghiu.

Credidam 21 septembrie 2018-7398

Impozitare excesivă pentru artiștii români

Pe lângă rezultatele obținute în anul anterior, reprezentanții CREDIDAM au adus lămuriri cu privire la una dintre problemele presante cu care se confruntă în acest moment organizația și, implicit, artiștii interpreți.

Începând de anul acesta, artiștii români sunt nevoiți să suporte o nouă impozitare, respectiv TVA-ul aferent cotei de administrare reținute de OGC pentru remunerațiile cuvenite din drepturi de proprietate intelectuală.

„Dacă până în prezent TVA-ul se aplica doar  sumelor colectate de la utilizatorii din piață, acum, prin HG 354/2018, Guvernul  a complicat lucrurile și a creat o mare confuzie afirmând că nu se percepe TVA pe remunerațiile din sursa copie privată, dar se percepe la comisionul de administrare. Acest comision reprezintă taxa de administrarea reținută din remunerația datorată artiștilor, pentru funcționarea asociației, și nu trebuie să depășească un procent de 15% din remunerație conform Legii Nr. 8/1996. Așadar, prin aplicarea TVA-ului la comisionul de administrare se realizează o impozitare excesivă a artiștilor. Aceasta este o discriminare nejustificată în condițiile în care, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia Nr. 48 din 2017, a declarat că organismele de gestiune colectivă nu sunt plătitoare de TVA prin activitatea pe care o desfășoară.”, a explicat Ștefan Gheorghiu.

Modificarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal pune în dificultate nu numai artiștii, ci și asociația care este nevoită să își asume plata TVA-ului din cota de adiministrare pentru utilizatorii care refuză achitarea lui.

 „Prin această hotărâre s-a creat o situație haotică. În condițiile în care, până pe 25 mai 2018, TVA-ul se colecta de la utilizatori și se direcționa mai departe către statul român, acum mulți dintre aceștia refuză plata TVA-ului, invocând hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție Nr. 48/2017. Pentru toate aceste societăți comerciale, CREDIDAM este nevoit să plătească TVA din cota de administrare, ceea ce ne generează probleme serioase din punct de vedere administrativ. În loc să investim în alte direcții care să ne ajute la dezvoltarea OGC-ului, momentan trebuie să ne asumăm și această plată.”, a subliniat Mihai Cernea, Președintele CREDIDAM.

Credidam 21 septembrie 2018-7456

Parlamentul European a decis: artiștii vor fi remunerați echitabil pentru muzica difuzată pe Internet

La finalul conferinței, reprezentanții CREDIDAM au comunicat presei statusul campaniei FAIR INTERNET, o campanie inițiată de organizațiile artiștilor din Europa cu scopul de a schimba legislația europeană, astfel încât artiștii interpreți sau executanți să fie plătiți pentru muzica vizualizată sau ascultată pe internet.

După o lungă perioadă de lobby pe lângă instituțiile europene, coaliția FAIR INTERNET a obținut, pe 20 iunie 2018, votul Parlamentului European pentru introducerea unor noi prevederi legale care să le asigure artiștilor o remunerație echitabilă pentru toate modurile de exploatare a muncii lor, inclusiv pentru utilizările la cerere. Cu toate că Parlamentul European nu le asigură momentan artiștilor un drept, la care să nu se poată renunța, de a primi remunerații direct de la prestatorii de servicii care pun la dispoziția publicului conținutul lor creativ, acesta susține statele membre pentru implementarea unor astfel de mecanisme legale de remunerare.

CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți) este o asociație non-profit, înființată în 1996. Scopul asociației este de a colecta si repartiza banii cuveniți artiștilor interpreți români și străini, bani proveniți din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile radio și TV, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante, discoteci, organizatori de evenimente etc. CREDIDAM este singura organizație de gestiune colectivă pentru drepturile artiștilor interpreți din România care are relații cu organisme similare din străinătate, având încheiate 39 de acorduri bilaterale operaționale cu țări precum: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, SUA, Spania, Marea Britanie, Franța, Olanda etc.

Credidam 21 septembrie 2018-7408

Credidam 21 septembrie 2018-7375

About Author

Connect with Me: