Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Medrea

Conferinţa „Cornel Medrea. Maestru al artei româneşti” la Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să participaţi la conferinţa cu tema „Cornel Medrea. Maestru al artei româneşti.”, care va fi susţinută de Felicia Raetzky, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti . Evenimentul se va desfăşura la Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, sâmbătă 7 decembrie 2019, ora 11.00.

Cuvântul de deschidere al conferinţei va aparţine doamnei Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului Bucureşti, Departamentul de Artă, iniţiatoarea seriei de conferinţe periodice, care tratează subiecte legate de istoria artei româneşti şi a artei universale.

Conferinţa îşi propune să readucă în discuţie moştenirea culturală lăsată de maestrul Cornel Medrea. Cine a fost acest sculptor? Cat de mare este impactul formării sale la Budapesta? Care sunt cele mai importante influenţe în viaţa artistului şi cum îşi pun acestea amprenta în creaţia sa? De ce Cornel Medrea este un pilon important în dezvoltarea artei româneşti? Cât de importantă este contribuţia sa în formarea noilor generaţii de sculptori care îi succed? Câteva dintre întrebările directoare de la care vor pleca discuţiile.

Sculptorul Cornel Medrea (1888-1964), remarcat prin talentul său, frecventează cursurile Şcolii de Arte şi Meserii de la Zlatna, apoi la Universitatea Regală Maghiară de Arte Decorative din Budapesta. Va lucra în atelierul sculptorului György Zala pentru Monumentul Mileniului din Budapesta, loc care îi va cultiva simţul monumentalului.

Premiat cu Diploma de Onoare la Expoziţia Internaţională de la Barcelona (1929), Grand Prix la Expoziţia Internaţională de la Paris (1937), pentru basso-relieful „Dragoş şi Zimbrul” , Premiul Internaţional la Expoziţia internaţională de la New York (1939), pentru alto-relieful „Cultura”, iar în 1957 primeşte titlul de Maestru Emerit al Poporului.

Secolul al XX-lea marchează profunde schimbări de ordin politic şi social, iar asta face ca istoria acestui destin artistic să fie un real studiu de caz, doar prin simpla prezenţă sau eventuala sa absenţă din istoriografia românească.

Felicia Raetzky are la bază studii de Istoria Artei absolvite la Universitatea Bucureşti în cadrul Facultăţii de Istorie, secţia de Istoria Artei. În prezent este muzeograf în cadrul Secţiei de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti.

About Author

Connect with Me: