Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Screenshot_3

Concluziile webinarului AEPO-ARTIS reafirmă necesitatea introducerii dreptului la remunerație echitabilă pentru utilizarea prestațiilor artistice online

UPDATE: Artiștii și drepturile artiștilor: Cum putem crea un ecosistem creativ durabil în Europa?

Ediția de săptămâna aceasta a revistei politice a UE, the Parliament Magazine (publicația nr. 526 din 7 decembrie), include la paginile 28 și 29, un articol despre webinarul organizat de AEPO-ARTIS în data de 17 noiembrie (Artiștii și drepturile artiștilor: Cum putem crea un ecosistem creativ durabil în Europa?). Acesta prezintă punctele cheie ale discuțiilor virtuale și mecanismul remunerației echitabile, cel mai eficient în a garanta accesul artiștilor interpreți la remunerațiile ce li se cuvin din mediul digital.

Ediția revistei poate fi lecturată online, accesând următorul link: https://library.myebook.com/theparliament/the-parliament-magazine-issue-526-7-december-2020/3033/

MAGAZINE


În data de 17 noiembrie 2020, AEPO ARTIS a găzduit, via Zoom, evenimentul anual intitulat: Artiștii și drepturile artiștilor: Cum putem crea un ecosistem creativ durabil în Europa?

De această dată, subiectul principal al webinarului a fost implementarea articolului 18 din Directiva Copyright (UE/790/2019) și cum aceste prevederi reprezintă o oportunitate pentru statele membre să „reechilibreze” piața digitală și în favoarea artiștilor, cei care nu beneficiază corespunzător de pe urma muncii lor, pe internet.

În contexul în care streamingul a devenit cea mai populară modalitate de a asculta muzică sau de a viziona filme și seriale, situația actuală nu mai poate continua: se impune o transpunere corectă a Directivei (în special, facem referire la articolul 18), în sensul garantării dreptului la remunerație echitabilă, în beneficiul artiștilor, pentru utilizarea prestațiilor ce le aparțin pe Internet.

Astfel, reprezentanți ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, ai mediului academic, precum și ai organismelor de gestiune colectivă, au încercat să identifice cele mai bune soluții pentru crearea unui ecosistem creativ durabil, la nivel european.

În debutul discuțiilor, europarlamentarului german Niklas Nienass a precizat că “doar 1% din artiști își pot duce traiul zilnic din ceea ce câștigă de pe urma muncii lor utilizată prin serviciile de streaming” și a solicitat crearea unei “rețele de protecție socială” pentru artiști, care să le asigure sprijin, în vremuri ca acum.  Posibilitatea sectorului creativ de a obține un procent din fondurile europene de redresare este slabă și, în plus, este doar o soluție pe termen scurt.

Deosebit de interesantă a fost și prezentarea doamnei profesor Raquel Xalabarder și recomandările formulate pentru implementarea eficientă a prevederilor articolului 18, prin introducerea unui drept la remunerație echitabilă cuvenit artiștilor interpreți pentru utilizările on demand, remunerații plătite de platformele digitale (lucrarea poate fi consultată aici   https://indret.com/wp-content/uploads/2020/10/1591.pdf). Acest sistem nu reprezintă nicidecum o noutate pentru legislația europeană din domeniu, fapt confirmat și de Marco Giorello, coordonatorul diviziei Copyright a Comisiei Europene, precum și de Jose Maria Montes, vicepreședinte AEPO ARTIS și directorul departamentului relații internaționale al AISGE, prin exemplul modelului spaniol, funcțional, cu succes, încă din anul 2006.

Concluzia comună a discuțiilor virtuale a fost clară – o transpunere eficientă și coordonată a Directivei Copyright (790/2019) este crucială pentru sectorul creativ; transpunerea „copy-paste” a prevederilor directivei (articolul 18 în speță) nu poate fi considerată, sub nicio formă, o soluție.

Dezbaterile sunt disponibile integral aici: https://bit.ly/39cvJt1.

De asemenea, înregistrarea este disponibilă și via vimeo: https://vimeo.com/483049823

About Author

Connect with Me: