Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Poster Eufonii la MNLR_VOL.3_220219

Concert Koszika şi lectură din opera lui Alexandru Macedonski la Stagiunea „Eufonii” de la Muzeul Literaturii Române

Stagiunea de jazz şi literatură „Eufonii la MNLR” va continua vineri, 15 martie 2019, de la ora 19:00, printr-un nou concert-eveniment, invitaţi să concerteze fiind solista Koszika alături de chitaristul Szasz Csaba, doi artişti extrem de apreciaţi pe scenele transilvănene pentru tonicitatea prestaţiilor live.

Evenimentul va marca, totodată, împlinirea a 165 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski, autor care a influenţat fundamental evoluţia literaturii române moderne. Va citi din opera lui Alexandru Macedonski una dintre stră-strănepoatele sale, Irina Macedonski. Cu acest prilej, publicul este invitat să viziteze Muzeul Naţional al Literaturii Române pentru a descoperi numeroase obiecte şi documente inedite care au aparţinut autorului cuvintelor: „Poezia nu va fi decât muzică şi imagine, aceste două sorginţi ale ideii.”

Alexandru Macedonski

Stagiunea „Eufonii la MNLR” este un proiect al UCIMR iniţiat cu scopul de a promova creativitatea autorilor români de jazz şi literatură, desfăşurându-se în perioada februarie – aprilie în spaţiul emblematic al Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu nr. 8, aproape de Biserica Albă).

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, rezervarea fiind esenţială. RSVP la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Concertul face parte din proiectul ambiţios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Despre Koszika

Koszika este o apariţie ce s-a remarcat în ultimii ani pe scenele transilvănene alături de band-ul său din care face parte şi chitaristul Szasz Csaba. Muzica lor eclectică cuprinde numeroase influenţe prin ritmuri funky şi disco, armonii jazz cu elemente de drum and bass şi motive folclorice.

Piesele lor proprii şi reinterpretările a câtorva melodii celebre redau gusturile variate ale membrilor trupei. Împreună au câştigat numeroase premii, iar solista este triplă laureată la concursuri consacrate de jazz. „Trupa se savurează cel mai bine LIVE!” – spun cei care au participat în nenumărate rânduri la concertele Koszika.

Koszika, foto Mihai Benea

Szasz Csaba, foto Mihai Benea

Despre Alexandru Macedonski

„Poezia, artele, precum şi preţuirea lor, depind exclusiv de acuitatea simţuală, căci numai ea este creatoare în domeniul intelectual.”

„O literatură trebuie să inoveze dacă vrea să trăiască şi să fie puternică.”

La 14 martie 1854, în urmă cu 165 de ani, s-a născut Alexandru Macedonski, scriitorul vizionar care avea să influenţeze fundamental evoluţia literaturii române moderne. „A scris în vers liber înainte să existe termenul, a scris SF înainte să apară genul consacrat, a scris un scenariu de film înainte să se afirme cinematografia în lume (1911), a scris despre sublim şi despre simţuri când literatura noastră era doar descriptivă, a abordat un stil anticalofil înainte să fie teoretizat mai târziu în perioada interbelică. A inovat în tehnică narativă printr-un roman poetic, senzual şi interdisciplinar; a condus sugestia poetică până la esenţe prin arta simbolismului, devenind primul scriitor român care se inspiră din viaţa vibrantă a oraşului şi a trăirilor intelectuale. A scris o literatură «aşa cum alta n-a mai fost» şi i-a reuşit pe deplin.

Alexandru Macedonski a fost un etalon de eleganţă şi nonconformism, un spirit boem, un estet îndrăgostit de viaţă, un om al epocii sale, un optimist irecuperabil care şi-a pus toată încrederea în generaţiile următoare. A fost un iscusit manager cultural care a condus o revistă şi o societate cu mii de membri, un om de ştiinţă, un spirit altruist, un om care credea în solidaritate, în tot ce e sublim şi nobil. Un om care credea în iertare, în iubire. Pentru toate aceste lucruri, Macedonski trebuie recitit”. (Irina Macedonski).

Următorul eveniment al Stagiunii „Eufonii la MNLR” va avea loc vineri, 29 martie, de la ora 19:00, prin concertul Andrei Petrache Trio, iar lectura îi va aparţine scriitorului Florin Iaru.

Organizator: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR, prin programul „Oportunităţi la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni din România, program prin intermediul căruia pot găsi reale oportunităţi de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Poster Eufonii la MNLR_VOL.3_220219

About Author

Connect with Me: