Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Naidin

Concert Adrian Naidin – “Pân’ la Rai”

“Pân’ la rai”, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediţie excepţională……

Una dintre cele mai valoroase compoziţii imaginate vreodată în maiestoasa umbră a Mariei Tănase, “Pân’n la rai” se apropie cu bucurie de temele tradiţionale, pentru a le explora profunzimile, redându-le viaţă în cele mai dinamice sunete ale jazz-ului contemporan. Amestec de tradiţional şi avangardă, tehnic şi non-conformist, violoncelistul Adrian Naidin îşi testează imaginaţia într-un incredibil experiment acustic, alături de alţi trei muzicieni cu personalităţi şi cariere excepţionale. Printre aceştia, pianistul Bogdan Munteanu, Eugen Amarandei – unul dintre cei mai tehnici şi mai inspiraţi dintre contrabasiştii României, şi excepţionalul percuţionist Gilberto Ortega, un muzician inventiv şi imprevizibil, testat în formule avangardiste şi în proiecte acustice insolite.

Violoncelul lui Adrian Naidin spune poveşti, pictează sau recită versuri, tremură pentru a ridica sufletul spre ceruri sau se înverşunează, coborându-l în abisuri de iad. Sună ca o întreagă orchestră uneori, alteori doar şopteşte sau îngână rugăciuni. Carismatic şi pasional, Adrian Naidin şi-a sedus publicul cu o voce incredibilă: un ambitus excepţional, un timbru de baladă românească din aceea care-ţi smulge sufletul din piept, îmbogăţite de o gradare şi un control pe care le auzi numai la marii cântăreţi de operă. L-a inspirat cândva pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iarmuzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentaţi dintre ucenicii săi. Harul său urcă “Pân’n la rai”,amintind din când în când de Maria, o pasăre măiastră încremenită în linişte, care a lăsat să zboare, în urma sa, contururi delicate ale cântecului românesc… De drag de muzică şi de drag de ea, artiştii dialoghează păstrând esenţa filonului tradiţional românesc şi interferează, trecând prin propriile experienţe şi întâlniri muzicale, pentru a se regăsi în zona modernă, actuală, specifică jazz-ului european. Admirat şi iubit de un public foarte fidel, Adrian Naidin spune poveşti, fie în cheia jazz-ului inspirat dintr-un filon etno autentic, fie dând sensuri noi compoziţiilor imaginate de Bach, Brahms sau Paganini.

Violoncelistul Adrian Naidin este revelaţia ultimilor ani în spaţiul cultural românesc, după o serie de succese care l-au purtat pe cele mai prestigioase scene, începând cu Teatrul Naţional din Bucureşti şi continuând cu teatrele şi filarmonicile importante din ţară. Şi-a consolidat locul privilegiat în seria muzicienilor de elită prin recitalurile oferite la reuniuni culturale exclusiviste, printre care Gala UNITER, statut confirmat apoi în colaborări cu artişti de prim rang, printre care Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru sau Daniela Nane.

La lansarea proiectului “Pân’n la rai” au fost prezenţi regizorii şi tehnicienii din echipa care a produs proiectul independent “The Necessary Death of Charlie Countryman“ – o producţie de suflet al americanului Shia LaBeof, film aspirant la Oscar în 2014. Seduşi de Mărioara de la Gorj, înnebuniţi de ritmul sacadat al Ciuleandrei şi mângâiaţi de doinele şoptite, producătorii de la Voltage Production şi Bona Fide Productions au lansat oferta, apoi au inclus “cânticele” pe coloana sonoră a filmului “The Necessary Death of Charlie Countryman”.

Evenimentul este programat sâmbătă 7 decembrie, de la orele 19:00, la Clubul Ţăranului în Buicureşti.

Naidin

About Author

Connect with Me: