Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
close-up-laptop-with-spotify-app_23-2147987852

Compozitorii și artiștii interpreți din sectorul muzical condamnă deopotrivă practicile abuzive ale companiei suedeze „Epidemic Sound” și lipsa totală de respect față de drepturile lor

Asociația Europeană a Organismelor Artiștilor Interpreți (AEPO-ARTIS), Alianța Europeană a Compozitorilor şi Textierilor (ECSA) și Federația Internațională a Muzicienilor (FIM) reprezintă, împreună, peste 500,000 de compozitori, textieri și artiști intepreți sau executanți. Ne vedem obligați să tragem un semnal de alarmă, cu privire la expansiunea companiei „Epidemic Sound”, evoluție ce amenință posibilitatea acestor titulari de drepturi de a trăi din profesia lor.

În ultimii ani, compania suedeză „Epidemic Sound” s-a dezvoltat enorm prin vânzarea de muzică “scutită de la plata oricăror redevențe”, către diverse companii comerciale (de exemplu platforme VOD sau posturi TV). Epidemic Sound folosește contracte de tip „buy out” – prin care titularii își vând toate drepturile, pe întreaga durată de protecție a acestora, în schimbul unei plăți unice (sumă forfetară), fiind astfel privați de plata remunerațiilor echitabile cuvenite, esențiale pentru traiul zilnic. Deseori, înlocuiesc chiar numele titularului cu numele companiei, arătând o profundă lipsă de respect față de drepturile morale ale membrilor noștri, de recunoaștere corectă a muncii lor.

În vreme ce organizațiile noastre primesc în mod constant plângeri de la membrii titulari cu privire la aceste practici abuzive, compania tehnologică Adobe a încheiat recent un parteneriat cu Epidemic Sound și Jamendo, pentru lansarea unei librării cu muzică “scutită de la plata oricăror redevențe” (royalty-free music). Acest parteneriat îngreunează și mai mult posibilitatea creatorilor de muzică de a-și câștiga existența din exploatarea muncii lor. În contextul în care activitatea artistică este amenințată serios de pandemia COVID-19 și de consecințele sale, apariția contractelor de tip „buy out” eludează sistemul de gestiune colectivă a drepturilor și împiedică plata remunerațiilor echitabile. Expansiunea Epidemic Sound reprezintă o amenințare în plus pentru remunerația echitabilă cuvenită autorilor și artiștilor din sectorul muzical și pentru dezvoltarea unor cariere sustenabile în domeniu.

În consecință, condamnăm ferm acest partneriat, care se bazează pe deposedarea artiștilor și autorilor de muzică, de drepturile ce le aparțin și de veniturile aferente acestor drepturi. Facem apel către toate companiile, publice sau private, să evite colaborarea cu o companie care nu respectă autorii, artiștii și drepturile lor morale și patrimoniale. În plus, rugăm toți titularii din sectorul muzical să analizeze cu mare atenție și să ia în considerare efectele pe termen lung ale contractelor de tip buy out, prin care drepturile exclusive sunt transferate pentru totdeauna, fără posibilitatea obținerii unor venituri viitoare. Practicile abuzile de tip buy out, care nu dau niciun credit autorilor de muzică și artiștilor ce activează în acest domeniu, nu sunt moderne și nici inovative în vreun fel. Ele doar împiedică creatorii de muzică să benefieze de remunerațiile cuvenite din munca lor, situație de neconceput pentru secolul 21.

 

AEPO-ARTIS este o organizație non-profit care reprezintă 36 de organisme de gestiune colectivă ale artiștilor interpreți, din 26 de țări europene. Numărul artiștilor interpreți sau executanți reprezentat de cele 36 de asociații membre AEPO-ARTIS este estimat între 400,000 și 500,000. www.aepo-artis.org.

 

Alianța Europeană a Compozitorilor și Textierilor (ECSA) reprezintă peste 30,000 de compozitori și textieri din 27 de țări din Europa. Cu peste 60 de organizații membre, Alianța reprezintă interesele creatorilor de muzică (muzică clasică, muzică de film, muzică populară). composeralliance.org.

 

Federația Internațională a Muzicienilor (FIM), înființată în 1948, este singura entitate care reprezintă uniunile muzicienilor la nivel global, cu membri din circa 65 de țări din toate regiunile lumii. FIM este un ONG recunoscut de structuri internaționale precum OMPI, UNESCO, ILO, Comisia Europeană, Parlamentul European sau Consiliul Europei. www.fim-musicians.org/.

 

Puteți consulta varianta in engleza a declarației AEPO-ARTIS, ECSA și FIM aici.

 

 

 

 

 

 

 

About Author

Connect with Me: