Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
cinepolska-filme-poloneze-la-galati_84d3b4

CinePOLSKA – filme poloneze la Galaţi

Cele mai interesante filme poloneze vor putea fi văzute la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi în perioada 15-18 martie 2018, în cadrul festivalului CinePOLSKA. Intrarea va fi liberă.

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Galaţi cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia şi în lume. După proiecţiile de la Bucureşti şi Chişinău desfăşurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte oraşe. În perioada 15 martie-1 aprilie, proiecţiile în România vor avea loc la Galaţi şi Târgu Mureş, iar în Moldova – la Bălţi.

„Ediţia de anul acesta aparţine unor personaje care şi-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri şi pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranţă Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia şi al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda – „Imaginea de apoi”.

Spectatorii din Galaţi vor putea vedea patru filme poloneze.

Festivalul începe joi, 15 martie, cu proiecţia producţiei americane „Grădina speranţei”, realizată de regizoarea de origine neozeelandeză Niki Caro. Filmul vorbeşte despre familia Antoninei şi a lui Jan Żabiński  – directorul Grădinii Zoologice din Varşovia şi soţia lui – care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

Cu ocazia împlinirii anul trecut a 150 de ani de la naşterea Mariei Skłodowska-Curie, vineri, 16 martie, publicul este aşteptat la o coproducţie internaţională în regia lui Marie Noëlle. Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriţă cunoscută şi foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alţii, şi renumitul actor polonez Daniel Olbrychski. Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar şi ca mamă, şi, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă şi independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, şi, cu toate acestea, mulţumită lor a reuşit să obţină succese uriaşe admirate de însuşi Albert Einstein, cu care se împrietenise.

Sâmbătă, 17 martie, spectatorii sunt invitaţi la filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar şi Palme d’Or, precum şi al altor premii internaţionale importante. El este omul care, în toată creaţia sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viaţa noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viaţă a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor aminteşte încă o dată despre forţa umană şi cruzimea sistemului.

În încheierea CinePOLSKA, duminică, 18 martie, se va prezenta filmul „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez, care prin cartea sa bestseller omonimă, publicată în 1978 şi vândută în aproape 7 milioane de exemplare, a schimbat viaţa intimă a polonezilor. Viaţa sa personală a fost însă una extrem de complicată. Povestea vieţii doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum şi dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara de duminică într-o atmosferă plăcută, dar şi că vor ieşi din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieţi. (R.N.)

About Author

Connect with Me: