Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
sondaj

Campania #PayPerformers. Completează sondajul cu privire la drepturile artiștilor interpreți!

UPDATE: Rezultatele sondajului național confirmă necesitatea gestiunii colective a drepturilor artiștilor interpreți români, inclusiv pentru utilizarea prestațiilor în mediul online

Rezultatele sondajului din România reflectă aceeași situație existentă la nivelul UE (artiștii nu primesc drepturile cuvenite din utilizările online), dar și încrederea pe care o au artiștii în organismele de gestiune colectivă pentru a le reprezenta drepturile, ca „intermediar” între aceștia și platformele digitale, respectiv:

  • 72% din artiștii români respondenți apreciază faptul că nu primesc remunerațiile cuvenite din utilizarea prestațiilor ce le aparțin în mediul online;
  • artiștii au încredere în organismele de gestiune colectivă să le gestioneze aceste drepturi (din streaming) și consideră că, dacă acestea nu ar fi administrate de organismele de gestiune colectivă, nu ar primi remunerațiile cuvenite (65% din respondenți);
  • 90% din artiști au indicat faptul că nu primesc nicio remunerație (sau mai puțin de 1000 € anual) din utilizarea prestațiilor acestora prin servicii de streaming.

La sondaj au participat peste 600 de artiști români.

Campania #PayPerformers joacă un rol esențial pentru a adresa aceste provocări. În acest sens, ea susține introducerea în legislațiile naționale, a dreptului la remunerație echitabilă, în beneficiul artiștilor interpreți sau executanți, ce nu poate face obiectul unei renunțări. Remunerația pentru utilizările on demand va fi plătită de platformele digitale, precum Spotify, Deezer, Netflix, Apple Music, etc. și gestionată, obligatoriu, de organismele de gestiune colectivă.


 

UPDATE: Rezultatele sondajului confirmă necesitatea gestiunii colective a drepturilor artiștilor interpreți și identificarea de noi soluții


Sondajul rămâne în continuare deschis!

Completează chestionarul aici și dă-l mai departe colegilor de breaslă!


 

Campania #PayPerformers a făcut publice astăzi, 24 septembrie 2020, rezultatele sondajului lansat cu privire la evaluarea situației artiștilor, în contextul pieței de streaming existente*.

Rezultatele sunt elocvente. Acestea arată încrederea pe care o au artiștii în organismele de gestiune colectivă pentru a le reprezenta drepturile, ca „intermediar” între aceștia și platformele digitale.

  • 70% din artiștii respondenți indică faptul că sistemul de gestiune colectivă și dreptul la remunerație echitabilă - ce nu poate face obiectul unei renunțări reprezintă elemente cheie în protecția drepturilor și garanția unei juste recompensări a muncii lor; doar 12% au încredere în producători să le gestioneze aceste drepturi.
  • 90% din artiștii respondenți indică faptul că piața de streaming nu le-a generat, în schimb, niciun venit semnificativ. Rezultatele arată că artiștii interpreți sau executanți nu primesc nicio remunerație sau primesc sume infime (mai puțin de 1000 €/an) ca urmare a utilizării prestațiilor ce le aparțin prin servicii de streaming (inclusiv în cazul artiștilor foarte difuzați”).

Contrar acestor rezultate, piața de streaming este în plină expansiune și veniturile producătorilor din servicii digitale cresc. Pentru artiști, supraviețuirea a devenit imposibilă în actualul sistem.

Prin urmare, artiștii solicită autorităților legislative naționale să creeze o piață de streaming sustenabilă, care să aprecieze cu adevărat și munca acestora. Implementarea Directivei Copyright (directiva UE nr.790/2019), în prezent în derulare, reprezintă o șansă imensă pentru reglarea acestei situații inechitabile prin introducerea unei drept la remunerație care nu poate face obiectul unei renunțări, gestionat obligatoriu de organismele de gestiune colectivă, remunerație achitată de platformele digitale. Transpunerea articolul 18 din directivă este de o importanță majoră în acest sens.

Câteva exemple din comentariile artiștilor respondenți:

Plata remunerației echitabile către artiști, este o obligație, nu o opțiune” (artist din Italia).

Consider că un drept la remunerație echitabilă pentru streaming este o alegere justă, democratică, care poate contribui inclusiv în susținerea categoriei artiștilor non-featured” (artist din Italia).

„Considerând veniturile obținute de platformele digitale, faptul că noi nu primim o remunerație echitabilă de la acestea, este echivalent cu o infracțiune” (artist din Cehia).

„Sunt artist și tot ce vreau este să beneficiez de roadele muncii mele” (artist din Cehia).

„Serviciile sunt fantastice – dar ele trebuie să înceapă să plătească o cotă echitabilă din veniturile obținute inclusiv către autori și alți contributori, în caz contrar, vor conduce la subminarea economiei înregii industrii. ..” (artist din Suedia).

„Domnule Ministru, dacă doriți ca artiștii interpreți să beneficieze de o remunerație echitabilă corectă pentru utilizarea prestațiilor pe internet, dreptul la remunerație colectată de organismele de gestiune colectivă este singura modalitate”.

 

5800 de artiști interpreți sau executanți, din 27 de țări (UE și UK) au participat la acest sondaj.

 

Rezultatele complete ale sondajului #PayPerformers și comunicatul de presă sunt disponibile la:

http://bit.ly/PayPerformersSurveyResult

https://www.payperformers.eu/post/press-release-survey-confirms-performers-need-for-collective-management-solutions

*Sondajul a fost lansat în luna mai a.c. în cadrul campaniei #PayPerformers ca instrument de evaluare a opiniilor și experiențelor artiștilor în relație cu actuala piață de streaming.


Alătură-te campaniei #PayPerformers și completează sondajul despre câștigurile artiștilor interpreți din streaming!

În contextul în care transpunerea Directivei Europene nr. 790/2019 este în curs, acesta este momentul să arătăm că artiștii nu sunt suficient recompensați (sau deloc!) pentru astfel de utilizări, fiind necesară introducerea unui drept la remunerație echitabilă, gestionat obligatoriu de organismele de gestiune colectivă și achitat de platformele online. 

Completează chestionarul online  și trimite-l mai departe colegilor de breaslă: https://surveyhero.com/c/PayPerformers

COMPLETEAZĂ AICI

Sondajul #PayPerformers este realizat de AEPO-ARTIS împreună cu C8 Associates, în numele organismelor de gestiune colectivă. Scopul acestui studiu este de a obține o imagine de ansamblu care să reflecte situația actuală a artiștilor interpreți și să răspundă la întrebarea:Primesc sau nu artiștii interpreți banii cuveniți pentru utilizarea prestațiilor ce le aparțin pe Internet?”

#PayPerformers este o campanie derulată la nivel european în vederea asigurării unei remunerații corecte din streaming pentru artiștii interpreți, astfel cum este prevăzut la art.18 din Directiva Copyright.

Pe baza răspunsurilor obținute, AEPO – ARTIS va pregăti un material pentru susținerea, încă o dată, a necesității unei transpuneri corecte și eficiente a prevederilor directivei Copyright pentru garantarea drepturilor artiștilor interpreți, inclusiv în mediul online.

Contribuția ta la studiu este foarte importantă pentru a reda fidel imaginea de ansamblu a situației actuale cu care artiștii interpreți din întreaga lume se confruntă.

Răspunsurile vor fi anonime și confidențiale, iar datele furizate intră sub incidenta reglementărilor stricte de protecție a datelor cu caracter personal.

Îți mulțumim pentru colaborare!

 

About Author

Connect with Me: